smotra, revija

7. Lutkokaz u Osijeku


vrijeme: 16.11.2016. - 30.11.2016.
mjesto: Osijek

7. međunarodna revija lutkarstva - Lutkokaz održat će se od 16. do 19. studenog i 30. studenog u Osijeku uz veliki europski projekt, nikad jači međunarodni program i hit predstavu 'Patka, Smrt i tulipan', istaknuto je u petak na konferenciji za novinare. Svi programi na Lutkokazu su besplatni!

Na pressici su sudjelovali dekanica Akademije, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, Antonija Matić i umjetnički voditelj Lutkokaza, Igor Tretinjak.
 
"Na ovogodišnjem Lutkokazu naglasak smo stavili na njegovoj međunarodnoj dimenziji. Uz nezaobilazan dio - studentske produkcije i gostovanja domaćih kazališta te radionice renomiranih međunarodnih lutkarskih stručnjaka, festival će, zahvaljujući projektu Kreativne Europe, 'All Strings Attached', ugostiti lutkarske predstave iz Italije, Španjolske i Slovenije te veliku međunarodnu izložbu 'Pioniri europskog lutkarstva'", rekao je Tretinjak, istaknuvši ovogodišnje favorite.
 
"Najveći hit ovogodišnjeg Lutkokaza je predstava "Patka, Smrt i tulipan", Lutkarskog kazališta Ljubljana, koja u Osijek stiže po prvi put i to nakon što je osvojila srca i brojne nagrade diljem Europe. Riječ je o izuzetno poetičnoj predstavi koja na dječje fin i zaigran način priča priču o toplom prijateljstvu naslovne Patke i Smrti. Gosti iz Ljubljane imaju čast i zatvoriti izložbu 30. studenog, kad će odigrati još dvije predstave - legendarnog "Doktora Fausta", ¬Milana Klemenčiča i predstavu "Ti loviš", majstorskih znalaca - redatelja Silvana Omerzua i animatora Martine Maurič Lazar i Braneta Vižintina".
 
Cassiopea Teatar iz Italije otvorit će Lutkokaz s predstavom "Od 3 do 93. Veličanstveno djelo" koja na scenu donosi marionete i duh slavnog kazališta "I Piccoli", još slavnijeg Vittorija Podrecce, najvažnijeg producenta u povijesti lutkarstva. Njoj se pridružuje vrlo zanimljiv hibrid između predstave i predavanja, "Duh lutkarske prošlosti" kazališta Títeres Etcétera iz Španjolske.
 
Od domaćih gostovanja stiže nam je predstava za najmanje "Uspavanka za Uspavanka", Teatra to Go te studentske ispitne produkcije "Putovanje u središte sebe", "Kuma Smrt", "±∞1/8" i "Faust", koje su svoju kvalitetu potvrdile gostujući na festivalima poput PIF-a.
 
"Umjetnička akademija u Osijeku jedina je umjetničko-nastavna sastavnica pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, ali i u nacionalnom prostoru umjetničkih akademija koja obrazuje profesionalne glumce lutkare. Isto tako, Lutkokaz je jedina međunarodna revija lutkarstva koja na jednom mjestu okuplja projekte studenata i profesionalaca, organizirajući različite radionice, izložbe i profesionalne predstave. Zbog toga mislimo da je ovaj 7. Lutkokaz, označen jednim dobrim europskim projektom, značajan za naše studente i za našu instituciju primarno zbog toga što će nas u perspektivi sigurno pozicionirati među institucije u širem regionalnom prostoru koje su relevantne za promišljanje suvremenih iskoraka u prostoru lutkarstva", istaknula je dekanica Akademije, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dodavši:
 
"Programi na ovogodišnjem Lutkokazu otvoreni su za sve građane od 3 do 93 godine, kako kaže i naslov predstave koja će otvoriti ovogodišnji festival. Apeliramo na vrtiće i osnovne i srednje škole, ali i na studente i odrasle ljude da dođu na naše programe u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i galeriji Waldinger kako bi vidjeli što u ovom trenutku nudi studentsko i europsko lutkarstvo. Često se ne zna za koga je lutkarstvo. Ovogodišnji program potvrđuje da je za sve".
 
Raspored predstava na 7. Lutkokazu

(R.P.B., 11.11.2016)