Preskočite na glavni sadržaj

Noć muzeja u Karlovcu na 12 lokacija

Noć Muzeja u Karlovcu u petak će se obilježiti na 12 lokacija, a na ovogodišnju temu "Muzeji – Inovacije i digitalna budućnost" odgovorili su i učenici i nastavnici Gimnazije Karlovac trodimenzionalnom vizualizacijom kroz koju posjetitelji mogu kročiti u prošlost Gimnazije.
vrijeme: 01.02.2019.
mjesto: Karlovac

Simulacija virtualne stvarnosti omogućuje šetnju gimnazijskim arboretumom, razgledavanje radova slikara Daniela Butale, te u radionici izrade holograma oživljavaju dobre duhove Gimnazije Karlovac. Održat će se i radionica primjene videoefekata, gdje će posjetitelji uživo upijati mogućnosti računalno generiranih filmskih efekata, te predavanje Digitalizacija filma, o prijelazu iz analognoga u digitalni film.

U radionici usporedbe brzine i točnosti mjerenja digitalnim i klasičnim uređajima mogu se spoznati razlike klasičnog i digitalnog mjerenja, predstavit će se inovativni pristup i digitalizacija u nastavi geografije, a očekuje se da će veliko zanimanje izazvati kreativna radionica 3D olovke – Scientix CARNET dimenzije jer Udruga Fablab uz 3D printere omogućuje posjetiteljima da izrade makete, figurice od sapuna, gume i plastike, da iskažu svoju kreativnost i eksperimentiraju s biosenzorima, digitaliziraju svoje crteže i prenose ih na reciklirane materijale.

Zanimljiva su i učila fizikalnoga kabineta koja predstavljaju prve oblike suvremenih elektroničkih elemenata (Leidenske boce, Teslin transformator, promjenjivi otpornik, učilo za prikaz valova i polarizator) te nekoliko eksponata zoološke podzbirke (obična jegulja, jestiva zelena žaba, prugasta bjelouška, europska vidra i dr.), a rješavat će se i digitalni kvizovi o viđenome i dojmovi bilježiti na digitalnom flipchartu.

U Noći muzeja sudjeluje i Gradski muzej Karlovac gdje će se od 18 sati do jedan sat iza ponoći osim stalnog postava, uz stručno vodstvo, moći razgledati instalacije Saše Stubičara "Leonardoija,_opsesija,_kristalizacija" i izložba teoretičara dizajna Damira Bralića "Matematika i umjetnost".

Posjetitelji će u Galeriji Vjekoslav Karas moći razgledati izložbu mladih karlovačkih autora Ive Katušin i Dalibora Jurasa i europski projekt "Otisnuti pokreti".

Na Starom gradu Dubovcu mogu se razgledati izložba "Troja na putu" i stalni postav Branič kule, u Aquatici je predstavljena kopija najstarijeg bicikla na pedale u Hrvatskoj, a u Nacionalnom svetištu svetog Josipa tri izložbe sakralne umjetnosti.

U župnoj crkvi Gospe Snježne akademski muzičar Krešimir Pavić održat će glazbeno edukativni program o graditelju orgulja Johannu Heiligeru, a u kapeli Ranjenog Isusa predavanje je o grkokatolicima u Karlovcu i okolici.

Karlovačka gradska tvrtka "Vodovod i kanalizacija" predstavlja vodocrpilište Borlin i tamošnje eksponate prve vodovodne opreme, koja je radila temeljem slobodnog pada vode od Borlina do nižih dijelova grada, te samu zgradu postrojenja, izgrađenu 1914. godine, koja je sada zaštićena baština, iako je i dalje u funkciji.

Franjevački samostan uz stalni postav u svom Muzeju ima dvije sakralne izložbe, a može se pogledati i kako funkcionira sat na zvoniku.

KUD Sveta Ana Vučjak u svojoj etno kući zavičajnom zbirkom prezentira nekadašnji način života, odijevanja, privređivanja i razna umijeća ovoga naselja, a u prostorijama KUD-a plesne su i tradicijske radionice s izložbom "Vučjak kroz povijest". Sličan zavičajni program ima i KUD Stative u prostorijama Područne škole u Donjim Stativama, gdje je i izložba "Od sjemena lana do tkalačkog stana", gdje posjetitelji mogu i degustirati tradicijska jela. (Hina)