okrugli stol

Okrugli stol o 'zelenim' programima knjižnica u Hrvatskoj


vrijeme: 08.11.2016. 12:00
mjesto: Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb
organizator: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira 8. studenoga 2016. u 12 sati okrugli stol na temu Zelene knjižnice. Okrugli je stol nastavak programskih djelatnosti na projektu Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku čije je ostvarenje NSK započela u svibnju 2016. godine, a moderirat će ga Mladen Iličković, autor i urednike emisije Eko zona koja se prikazuje na Hrvatskoj televiziji.
Tema okruglog stola upravo su usluge, aktivnosti, događanja, izdanja i projekti koje provode knjižnice u Hrvatskoj preuzimajući tako društvenu ulogu i odgovornost knjižnica kao predvodnika u ekološki održivom razvoju.
Svoje sudjelovanje na okruglom stolu potvrdili su dr.sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivan Kraljević, predsjednik Radne grupe za Zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva, Anamarija Brstilo, viši samostalni suradnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te mr.sc. Mira Zovko, rukovoditeljica Odjela za dokumente zaštite okoliša Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula je projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku kojim predstavlja tematski vrijedna ostvarenja iz svojega fonda, povezuje korisnike i širu javnost s organizacijama i društvima uključenim u zaštitu i očuvanje naših prirodnih bogatstava kao bitnoga elementa hrvatske kulturne baštine. Knjižnica u svojem fondu o toj temi posjeduje bogat opus građe, među kojom se ističu doktorske disertacije, magistarski radovi, novine, monografije te zakonski i drugi pravni akti kojima Knjižnicu nastoji privući što veći broj korisnika i zainteresirane javnosti te im njihovim sudjelovanjem u odabranim programima usaditi nove vrijednosti i navike.

Sukladno ODLISU, Online rječniku informacijsko-komunikacijskih znanosti Joana M. Reitza, zelena knjižnica, odnosno održiva knjižnica, dizajnirana je da minimalizira negativan učinak na okoliš i poveća ekološku kvalitetu unutarnjeg prostora upotrebom prirodnih građevinskih materijala i biološki razgradivih proizvoda, akumulacijom izvora vode, energije i papira te odgovornim recikliranjem otpada. U tome su smjeru okrenute i njezine usluge, aktivnosti, događanja, izdanja i projekati predstavljajući tako društvenu ulogu i odgovornost knjižnica kao predvodnika u ekološki održivom razvoju. Važno je istaknuti da je upravo knjižničarska struka otvorila oči javnosti u području zaštite, odnosno sustavnom je zaštitom knjiga stvorila temelje u postupcima zaštite u cijelosti.

(L.V., 04.11.2016)

Tagovi: knjižnice, NSK