Preskočite na glavni sadržaj

Scensko pripovijedanje bajke o konavoskoj Pepeljugi

Studentski teatar Lero nastavlja s ciklusom pripovijedanja bajki i legendi za najmlađu publiku. Tako će 26. siječnja poznata pripovjedačica bajki i Lerova članica Jasna Held predstaviti po svemu intrigantan izbor priča i legendi pod naslovom 'Kominača'. Radi se o pričama začuvanih u  zbirci Zavičajnog muzeja Baltazara Bogišića (HAZU) u Cavtatu i prvi put javnosti bit će predstavljen dio tog vrijednog narodnog blaga i usmene predaje iz 19. stoljeća koje je prikupio i zabilježio Baltazar Bogišić.
vrijeme: 26.01.2019. 17 h
mjesto: Dubrovnik; Studentski teatar Lero, Frana Supila 8
url: http://www.teatarlero.hr/

Izvedba je naslovljena po „konavoskoj verziji“ Pepeljuge, pa će tako svjedočiti i o folklornoj i tradicijskoj baštini Konavala. Kominača je poseban Lerov izvedbeni projekt namjenjen djeci iod 5 do 11 godina kojim se želi u Dubrovniku uvesti, do sada, rijetku praksu umijeća i vještina pričanja bajki za djecu ali i njihove roditelje.
....
Pripovijeda: Jasna Held / Izbor: Jasna Held / Scenografija, svjetlo, ton: Mato Brnjić / Organizacija: Ksenija Medović / Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš
 
U ovom programskom ciklusu Jasne Held  u produkciji Studentskog teatra Lero prikazani su programi bajki:  Jasna priča bajke (2005.), Oholica i druge bajke (2009.), Bus ruzmarina (2015.), Tri zlatne jabuke (2015.), Čupoglava (2016.), Mlin na dnu mora (2017.), Libro sv. Vlaha (2017.), Kominača (2018.)
 
Jasna Held, rođena je u Dubrovniku. Od 1994. godine nastupa kao pripovjedačica bajki, priča i lutkarica. Sudjeluje na susretu Europskih pripovjedača bajki EPOS u Njemačkoj (2004.), zatim je imala seriju nastupa u Njemačkoj i Austriji (2005.), na festivalima pripovijedanja bajki i priča u Njemačkoj i Velikoj Britaniji : Im Fluss Der Worte, Beyond The Border, Zwischen-Zeiten (2005.), Švicarskoj (2006.), turneji po Velikoj Britaniji i na Festivalima At The Edge (2006., 2011.),  Zwischen-Zeiten u Njemačkj (2006.). Nastupila je u Berlinu zatim u Innsbrucku i Salzburgu (2007.) i Beču (2008.). Na svim nastupima u Europskim zemljama pripovijedala je tradicionalne priče i bajke odraslima na engleskom jeziku. Poznati pripovjedački teatar CRICKCRACK CLUB 2005. preporučio ju je među deset ponajboljih europskih pripovjedača izvan Velike Britanije.  Od 2005. do 2008. nastupala je s lutkarskim  autorskim predstavama uprizorujući narodne bajke i priče.  Pripovjedajući bajke i s lutkarskim izvedbama predstavila se 2008. na BOK Festivalu u Bjelovaru, Legendfestu u Istri i na Ogulinskom festivalu bajki gdje redovito nastupa od 2009. godine.  Od 2007. članica je HCDO-a (Hrvatskog centra za dramski odgoj). U Zagrebu je održala radionice/seminare odgajateljima, nastavnicima i članovima HCDO-a. Od 2008. sudjeluje u projektima Agencije za odgoj i obrazovanje s programom Pripovijedanje bajki i priča a održala je ciklus pripovijedanja u projektu Ministarstva kulture RH Ruksak pun kulture. Na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama nastupila je u posebnom festivalskom programu Ključevi od Grada. Članica je Studentskog teatra Lero od 1976. godine i do sada je sudjelovala u dvadesetak Lerovih predstava, raznih projekata i drugih programa.
 
Predstava je namijenjena za djecu u dobi od 5 do 11 godina (kao i njihovim roditeljima). Cijena ulaznice je 10,00 kuna.