festival

2. Sounded Bodies festival


vrijeme: 03.11.2016. - 08.11.2016.
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10

U organizaciji udruge Domino, u Zagrebačkom plesnom centru se od 3. do 8. studenog održava drugo izdanje Sounded Bodies festivala. Program međunarodnog izvedbenog festivala, čiju selekciju potpisuje koreograf i plesni umjetnik Bruno Isaković, fokusiran je na predstave koje se poigravaju uporabom glasa i zvuka te njihovom povezanošću s tijelom i fizikalnošću.

Ovim projektom želi se podržati umjetnike koji su razvili raznolike pristupe festivalskoj temi te čiji se rad odlikuje istraživačkom i eksperimentalnom metodologijom stvaranja izvedbenog materijala.
 
U okviru Sounded Bodiesa u Zagrebu će nastupati brojni umjetnici iz Australije, Kanade, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Mađarske i Hrvatske. Tijekom trajanja festivala će biti odigrano 10 predstava, te održano 5 umjetničkih radionica namijenjenih plesačima, koreografima i izvođačima, tijekom kojih će se intenzivno raditi na učenju raznih tehnika kontrole međusobnog utjecaja glasa i pokreta.
 
Gostovat će generacijski vrlo različite umjetnike pa tako organizatori najavljuju veterane plesne i performerske scene poput Marie Beland iz Kanade, Jorga Mullera iz Francuske te Deborah Leiser-Moore iz Australije, ali i njihove mlađe, no već priznate kolege Jareda Gradingera i Angelu Schublot iz Njemačke, Loica Perela iz Nizozemske i druge. Uz nastupe međunarodnih umjetnika koje hrvatska publika nema često priliku vidjeti, otvorenje i zatvaranje festivala prepušteno je hrvatskim umjetnicama Davorki Horvat i Vesni Mačković. Sve festivalske predstave povezuje umjetnička praksa traženja poveznica između tjelesne somatike i ekspresivnosti na sceni, kojoj umjetnici pristupaju metodično i promišljeno.
 
Predstave na ovom festivalu dio su inicijative "Umjetnost dostupna svima" prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju, a po izlasku s predstave svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim financijskim mogućnostima i zadovoljstvu pogledanom predstavom.
 
Sounded Bodies tek je dio festivalske ponude koju udruga Domino nudi u domaćem kulturnom pejzažu. Više o festivalu može se pročitati na www.soundedbodies.com, a o programima Domina na www.thisisadominoproject.org.
 
Festival se održava uz potporu međunarodnih organizacija: Canada Arts Council, Conseil des arts et des lettres du Québec, Conseil des arts de Montréal, Goethe Instituta, Veleposlanstava Kraljevine Nizozemske, Republike Francuske i Australije.

(R.P.B., 27.10.2016)