Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Hrvatski muzej arhitekture'

Predstavljanje knjige 'Hrvatski muzej arhitekture' održat će se u četvrtak, 24. siječnja 2019. godine u 18.00 sati, u dvorani Knjižnice HAZU u Zagrebu. Glavni i odgovorni urednik knjige je akademik Andrija Mutnjaković, a recenzenti su akademik Branko Kincl i akademik Velimir Neidhardt.
vrijeme: 24.01.2019.
mjesto: Zagreb, Knjižnica HAZU, Strossmayerov trg 14

Uvodnu riječ će održati akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU, a o knjizi će govoriti akademik Mladen Obad Šćitaroci, tajnik VII. razreda; akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja i glavni i odgovorni urednik; te doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja.

Knjiga počinje nizom tekstova kojima je približeno vrijeme i odnosi u kojima su se stvarali temelji na kojima je izgrađena zbirka. Prvi u nizu je tekst akademika Zvonka Kusića Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - čuvar i promicatelj kulturnih vrijednosti. Tekstove koji slijede u uvodnom dijelu potpisuju akademik Velimir Neidhardt, Hrvatski muzej arhitekture - promotor međunarodne arhitektonske suradnje i akademik Andrija Mutnjaković, Hrvatski muzej arhitekture - memorija hrvatske arhitektonike. Centralni dio knjige koji govori o samom Muzeju Hrvatski muzej arhitekture HAZU napisala je Dubravka Kisić, kao i tekstove o pohranjenoj građi Planoteka Kabineta za arhitekturu i urbanizam HAZU, Arhiv Majstorske radionice za arhitekturu Drage Iblera i Drage Galića i Osobni arhivski fondovi arhitekata u koautorstvu s Marinom Smokvinom. Prezentaciju građe u ovom dijelu knjige osmislile su Borka Bobovec, Tamara Bjažić Klarin, Iva Ceraj, Ana Kršinić Lozica, Maja Kućan, Ivana Nikšić Olujić i Ana-Marija Zubović. U poslijednjem dijelu knjige su tekstovi koji daju uvid u tiskane materijale Muzeja, Izdavačka djelatnost Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU Borke Bobovec i Zbirka plakata Hrvatskog muzeja Ive Ceraj. Na kraju knjige dat je presjek događanja u Muzeju od 1995.do 2015. godine koji su priredile Dubravka Kisić i Marina Smokvina. I za kraj akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja dao je program razvoja kojim će započeti slijedeće razdoblje. Opširnije >>>



https://www.facebook.com/events/616000492168249/