izložba

Godišnja izložba karikatura i izložba Antona Otona Reisingera


vrijeme: 25.10.2016. - 04.11.2016.18, 00
mjesto: Zagreb; Galerija Zvonimir, Bauerova 33

U galeriji MORH-a 'Zvonimir' u Zagrebu, u utorak, 25. listopada, s početkom u 18 sati, biti će otvorene dvije izložbe - Godišnja izložba karikatura članova HDK i Izložba karikatura Antona Otona Reisingera. Obje izložbe su otvorene do 4.studenog.

Na 'Godišnjoj izložbi karikatura članova HDK', društvo je ponovno iskoristilo priliku da predstavi veliki broj hrvatskih autora, one najpoznatije koji objavljuju karikature u dnevnom tisku ali i one manje poznate koji objavljuju karikature u lokalnim listovima ili vrijedno skupljaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature. Izložba u Zagrebu predstavit će velikim dijelom radove  članova HDK, koji su prije mjesec dana imali međunarodnu promociju u Mostaru, kao nastavak  serije predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu a do sada se HDK predstavilo u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji i Belgiji. Izložbe prati katalog koji će posjetitelji izložbe dobiti kao uspomenu na ove izložbe ali i s ciljem da karikatura bude trajno prisutna u njihovim domovima.

Hrvatsko društvo karikaturista je osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem pomoći svojim članovima u razmjeni informacija i iskustava, promicanja karikature u Hrvatskoj, te promicanja hrvatske karikature u svijetu. HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskimgradovima a među najznačajnije svako pripada i međunarodni festival koji se pod nazivom „Zagreb“ ove godine organizirao po 21. puta.

Pojačana izložbena aktivnost posljednjih godina ima za cilj nadomjestiti kronični nedostatak karikature koji je uz časne izuzetke evidentan u hrvatskim, prvenstveno tiskanim medijima. Ta činjenica je poprilično nerazumljiva s obzirom na trendove u svijetu koji karikaturu i dalje tretiraju kao poželjan i zanimljiv kako kulturno-umjetnički tako i dnevno-politički izričaj ali i s obzirom na potencijal hrvatskih karikaturista. Hrvatski autori su sudjelujući na brojnim svjetskim festivalima karikature osvojili niz značajnih nagrada i priznanja te tako doveli hrvatsku karikaturu u sam vrh europske i svjetske karikature, gdje se i dalje žilavo drži unatoč nepovoljnim uvjetima u kojima već godinama djeluje.

U galeriji Zvonimir će istovremeno biti postavljena i izložba karikatura Antona Otona Reisingera koji je preminuo u travnju ove godine. Odlaskom Ota Reisingera hrvatska i svjetska karikatura izgubile su jednog od svojih najbriljantnijih predstavnika, a Hrvatsko društvo karikaturista nezamjenjivog člana koji je svojom ljudskom jednostavnošću i autorskom genijalnošću predstavljao uzor i poticaj mlađim kolegama za bavljenje karikaturom.
 

(M.K., 24.10.2016)