Preskočite na glavni sadržaj

Kazalište Ulysses i ZKM najavili zagrebačku premijeru predstave 'Bakhe'

U Zagrebačkom kazalištu mladih održat će se ovog mjeseca zagrebačka premijera predstave Euripid: 'Bakhe', u režiji Lenke Udovički, nastale u koprodukciji kazališta Ulysses i ZKM-a. Predstava je na rasporedu 17., 18., 19. i 20. siječnja.
vrijeme: 17.01.2019.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr
Konferenciji za novinare na kojoj je premjerna izvedba predstavljena prisustvovali su ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković, redateljica predstave i umjetnička voditeljica kazališta Ulysses Lenka Udovički i njegov osnivač Rade Šerbedžija, kojima su se pridružile glumice Senka Bulić i Lucija Šerbedžija te kompozitor Davor Rocco.


Predstava „Bakhe
“ premijerno je izvedena 28. srpnja 2018. u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, osvojivši vrlo pozitivne reakcije publike i službene kritike, a zagrebačka premijera najavljena je za 18. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih.


Radnja se temelji na kombinaciji Euripidovog djela i tekstova nastalih na grupnoj psihoterapiji koje je s glumicama provodio psihijatar Stanislav Matačić. Kroz seanse, svaka od 12 žena suočila se sa svojim teretom i žudnjama, tražeći utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog svijeta u kojem je postalo nedopustivo pokazati bilo kakvu slabosti ili izgubiti kontrolu. Kroz psihoterapiju one ulaze u mitski svijet Euripidovih Bakhi i tako oživljavaju potisnute potrebe.  U grčkom teatru ovaj komad igrali su isključivo muškarci koji su utjelovljivali i muške i ženske uloge, no redateljica Lenka Udovički odlučuje izokrenuti ovaj povijesni odnos moći te „Bakhe“ postavlja s dvanaest vrsnih glumica kako bi pozornicom ovog puta ovladale samo žene, rušeći konvencionalne rodno determinirane uloge i poigravajući se pitanjima roda i spola.


Glazba, koju potpisuju Nigel Osborne i Davor Rocco, skladana je na temelju materijala dobivenih medicinskim mjerenjima emocionalnih stanja glumica – rada srca, disanja i moždanih aktivnosti.


Predstava je na rasporedu 17., 18., 19. i 20. siječnja na sceni Zagrebačkog kazališta mladih.