izložba

Izložba Željke Cupek i Marije Lovrić u Velikoj Gorici


vrijeme: 14.10.2016. - 04.11.2016.
mjesto: Velika Gorica; Galerija Galženica, Trg Stjepana Radića 5

U Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, danas, 14. listopada, s početkom u 19 sati, otvara se izložba Željke Cupek i Marije Lovrić. Izložba ostaje otvorena do 4. studenoga.

'Ponekad u velikoj količini osjećaja dese se kaotični trenuci koji nam otežavaju preispitivanje, potragu, introspekciju. Takav kaos, neshvatljiv red, može prouzročiti pustoš, prazninu, tminu, mentalnu dezorijentaciju. Nalazeći se u takvoj kaotičnoj situaciji, regresiji , 'blokadi' izražavanja i trenucima uzastopnih perioda samokritike i nezadovoljstva, odlučila sam okrenuti se svojoj nutrini, postati samosvjesna. U pokušajima, preispitivanjima sebe, pokušala sam i pokušavam na najiskreniji način koji znam, prikazati svoje osjećaje, stanja, misli. Potaknuta potragom za smislom i pokušajima da dovedem psihički kaos u red, prepuštam se samoopažanju, analiziranju i oslobađanju. Ključni emotivni trenuci, periodi, ponekad i same iznenadne boli i nelagode, fizičke i psihičke, sastavni su dio ciklusa crteža i kolaža pod nazivom Introspekcija.' (Marija Lovrić)

Marija Lovrić rođena je 1986. godine u Zagrebu. Diplomirala je na Nastavničkom odsjeku u klasi Ines Krasić 2012. godine. Izlagala je na dvije samostalne i više skupnih izložbi u i izvan Hrvatske iz kojih se izdvajaju XI Trijenale hrvatskog kiparstva (Gliptoteka HAZU, Zagreb, 2012.), Transform „Pandora's box“ (Thessaloniki, Grčka, 2012.), Graphic Triennal (Skopje, Makedonija, 2013.), te Retroperspektiva,ova djela mogla bi biti…( HDLU Zagreb, 2016.). Od 2013. je članica HDLU-a. Radi u različitim tehnikama, ali trenutno najviše istražuje područje crtanja. Česta tema u radovima joj je korelacija čovjeka i tehnologije. Trenutno živi i radi u Velikoj Gorici.


'Adrienne Rich zaranja tražeći olupinu broda , pravu stvar, a ne priču, mit; želi istražiti olupinu; vidjeti štetu koja je nastala, i blaga koja su ostala; želi spoznati.Lako je izgubiti se u tom fluidu, zaboraviti cilj svog pothvata, i povratak na površinu. Zaboraviti se.To je ono što Alphonso Lingis traži kada se spušta u dubinu;blaženstvo gubitka orijentacije, kontrole, racionalnosti;rasplinjavanje vlastitog psihofizičkog integriteta u oceanskoj noći,ispunjenoj fosforescentnim svjetlucanjem planktonai kromatskim fenomenima morskih organizama začudnih oblika.Spuštanje. Plavo, plavije; potom zeleno; na kraju crno. Zamračenje. Privremena odsutnost sebe. Ekstaza dubine.' (Željka Cupek)

Željka Cupek je rođena 1986. godine u Zagrebu. Diplomirala slikarstvo i metodiku nastave povijesti umjetnosti na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala na samostalnim i skupnim izložbama. Članica HDLU.

(M.K., 14.10.2016)