izložba

Marija Koruga – Ljepota nije dovoljna


vrijeme: 05.10.2016. - 23.10.2016.19,00
mjesto: Zagreb; HDLU, Galerija Prsten, Trg žrtava fašizma 16

U srijedu, 5. listopada, u 19 sati, u Galeriji Prsten, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, otvara se izložba Marije Koruge 'Ljepota nije dovoljna'. Izložba ostaje otvorena do 23. listopada.

S izrazitom lakoćom Marija Koruga svoj je slikarski i crtački poriv i temperament prometnula u materijalnu i haptičku dimenziju, stvarajući ciklus od šest koloristički bogato razrađenih i iznimno komunikativnih apstraktnih djela. Strukture kružnih objekata, njihovih caklastih površina, animiranih raznolikim intervencijama, određene su unutarnjom logikom, koja uspostavlja posve različite, a opet, unutar cjeline ciklusa, dosljedne kompozicije.

Pojedini se radovi baziraju na kolorističkoj kondenzaciji, monokromizaciji ploha; drugi se, pak rastvaraju u ritmičnim i dinamičnim odnosima, koje autorica gradi na sebi svojstven način poigravanja s varijabilnim mogućnostima preklapanja planova slike, koja se iz druge prometnula u treću dimenziju. Preklapanje postiže prozračnim prijelazima, naglašenim akcentuiranjem i kontrastiranjem, i drugim likovnim postupcima.

Frekvencijama bojâ, i pridruženim zahvatima u materiji, ove osjetilne slike izazivaju kod promatrača upečatljivi slijed prizivanja asocijacija, poistovjećivanja. Osvještava se i autoričina potreba da dokine granicu između sebe, publike i djela. Dokidanje se djelomično ostvaruje u efektu zrcaljenja okoline na površini djela, koji mami pažnju svojom karnalnom ili organičkom materičnošću.

Upravo se u ovom segmentu potvrđuje eksperimentalni potencijal Marijina bavljenja materijalom, epoksijem, koji je prijemčiv za refleksije svjetlosti, aktivatora percepcije svega što postoji, i čije se postojanje također potvrđuje u interakciji s predmetom, tijelom… Jednako kao što se egzistencija umjetničkoga predmeta ostvaruje u interkaciji s njegovim promatračem i tumačem.

Spomenuta tema preklapanja je posebno indikativna, jer se po tom principu i sami objekti preklapaju, odnosno nastavljaju jedan na drugi, a i promatrač je potaknut na iskustveno i fizičko preklapanje, odnosno dodirivanje djela. Time se dokida sankrosantni status izloženoga rada, točnije naglasak se stavlja upravo na činjenicu njegove izloženosti, baš kao što i njegovi svjedoci osvjedočuju vlastitu izloženost u različitim poretcima zbiljske, fizičke, emotivne, virtualne i mnogih drugih stvarnosti. Barbara Vujanović

Marija Koruga rođena je 1988. u Zagrebu. 2012. završava studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu. Izlagala je na brojnim skupnim i nekoliko samostalnih izložbi.

(M.K., 04.10.2016)