izložba

Istra Istria memento - izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica


vrijeme: 04.10.2016. - 30.10.2016.19,00
mjesto: Zagreb; Muzej grada Zagreba, Opatička 20

U utorak, 4. listopada, u 19 sati, u Muzeju grada Zagreba, otvara se izložba 'Istra Istria memento - izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica'. Izložba ostaje otvorena do 30. listopada.

Izložbom Istra Istria memento – izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica prvi put predstavljamo javnosti dio iznimno bogatoga fundusa jedne od brojčano i sadržajno najvećih zbirki Povijesnoga i pomorskog muzeja Istre - Museo storico e navale dell’Istria. Zbirka starih razglednica osnovana je 1991. godine, a detaljno planiranom i uspješno realiziranom otkupnom politikom danas u fundusu ima oko 14.000 razglednica koje su prostorno i tematski vezane uz Istru od kraja 19. stoljeća do 1970-ih godina.

Bečka je poštanska uprava 1. listopada 1869. godine izdala prvu službenu dopisnicu pod nazivom Correspondenz-Karte, a mi u fundusu imamo takvu vrstu dopisnice koja je već 24. listopada 1869. godine odaslana iz Pule! Glavninu fundusa čine razglednice nastale u vrijeme zlatnog doba razglednica (1897. – 1918.), koje odlikuje raznovrsnost motiva i vrhunska kvaliteta tiska. Najstarije su tiskane tehnikama litografije, kromolitografije i ksilografije, kasnije i svjetlotiskom. Te su tehnike omogućavale kvalitetnu reprodukciju originalnog dizajna, a uz to se ulagalo izuzetno mnogo napora i ručnog rada u bojanje i pripremu svake pojedine razglednice tako da one predstavljaju mala umjetnička djela.

Njemačke litografske radionice bile su i kvalitetom i cijenom vodeće u svijetu do kraja 19. stoljeća, a najvažnija su tiskarska središta bili Leipzig, Dresden, Berlin, Frankfurt, Nürnberg i München. U Zbirci starih razglednica čuva se mnoštvo razglednica istarske tematike koje su izdali najpoznatiji njemački nakladnici, kao što su Stengel & Co., Markert & Sohn (Dresden) te glasoviti Dr. Trenkler & Co., Louis Glaser (Leipzig), Purger & Co. (Dresden) i dr.

(M.K., 29.09.2016)