djeca, mladi

Dječji tjedan i Međunarodni dan djeteta u CeKaTe-u: besplatni programi cijeli tjedan


vrijeme: 03.10.2016. - 09.10.2016.
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Trešnjevka, Park stara Trešnjevka 1

Od 3. do 9. listopada u Centru za kulturu Trešnjevka će se realizirati niz besplatnih sadržaja, među kojima i Sat programiranja, međunarodni pokret podržan od Billa Gatesa, Baracka Obame, Marka Zuckerberga, Ashtona Kutchera i drugih.

Ljubav djeci prije svega

Posljednjih šezdeset godina prvi puni tjedan listopada u Hrvatskoj posvećen je djeci I Međunarodnom danu djeteta. Cilj je Dječjeg tjedna usmjeriti pozornost javnosti prema pravima, potrebama i mjestu djece u društvenoj zajednici.

Centar za kulturu Trešnjevka I ove godine promiče ideje Međunarodnog dana djeteta organiziranjem besplatnih sadržaja tijekom cijelog Dječjeg tjedna, ovoga puta u partnerstvu s Udrugom Telecentar, Mali Mozart i Kazalištem Prijatelj. Dio ovih programa nastavit će se odvijati tijekom godine u obliku CeKaTe-ovih radionica, kojih je ove sezone dvadeset, a na koje se možete upisati do 30. rujna.

Prostor učenja digitalnih kompetencija

Prva dva dana Dječjeg tjedna CeKaTe se predstavlja kao prostor učenja digitalnih vještina. Radionice Generation 0101: Uključi se, osnaži se! nudi module e-novinarstvo, razvoj mobilnih aplikacija, web dizajn, community web radio, programiranje računalnih igrica, video produkciju te upoznavanje s alatima za online suradnju.

Učenje kroz igru

Srijeda je rezervirana za glazbenu radionicu u kojoj će se mnogo pjevati, svirati i plesati. Djeca će imati priliku upoznati cijeli Orffov instrumentarij te rainbow metodu koja povezuje glazbene simbole s bojama, ali i raditi na svojoj muzikalnosti, muzicioniranju u skupini, finoj motorici, te pravilnoj vokalizaciji i dikciji, što pomaže opuštanju govornog aparata i uklanjanju teškoća u govoru

U četvrtak će se u CeKaTe teatru gledati predstava. „Igra se nastavlja“ koja afirmira veselu igru u kojoj dijete uz najobičnije stvari može biti štogod zaželi. Kazalište Prijatelj će predstavom „Igra se nastavlja“ pokušati pokazati i dokazati da, u ovo vrijeme kada se poezija sve manje čita i piše, Vitezovo djelo još uvijek može djeci biti zanimljivo i privlačno kao i svaka druga dječja igra.

Sat programiranja

Petak je dan za Multimedijsku akademiju i projekt Hour of Code ili Sat programiranja, čji cilj je razvijati kompetencije rješavanja problema učenjem djece računalnom programiranju .. Ovaj međunarodni pokret dosegao je vise od sto milijuna učenika u vise od 180 zemalja, a u njemu su sudjelovali I Barack Obama, Ashton Kutcher, Jessica Alba, svaka Apple trgovina na svijetu te Amazon, Google, YouTube, Yahoo!, Bing I Disney.

U petak će se Sat programiranja odvijati u CeKaTe-u, a zahvaljujući suradnji s Udrugom Telecentar Hrvatska sudionici ove radionice uživo će se uključiti u godišnju konferenciju Telecentre Europe u Ghentu (Belgija) te naučiti o programiranju nešto više od osnovnog Hour of Code paketa.

Kreativni vikend

Posljednjeg dana Dječjeg tjedna CeKaTe će se pretvoriti u pravu tvornicu mašte gdje će djeca od 8 do 14 godina korak po korak učiti osnove animacije. Osmislit će scenarij i napraviti knjigu snimanja, izraditi scenografiju, animirati, snimati, montirati i dodavati zvukove, tj. napraviti pravi pravcati crtić!
Dječji tjedan besplatan je za polaznike i posjetitelje, a dio je programa CeKaTe 35+ kojim Centar za kulturu Trešnjevka slavi svoj 35. Rođendan sa 35 događanja besplatnih za javnost.
Više informacija o Dječjem tjednu u CeKaTe-u pronađite na stranicama CeKaTe-a.
 
Program: 
Ponedjeljak | 11:00; 17.30 | Generation 0101 / Game Lab
Utorak | 11:00; 17.30 | Generation 0101 / Game Lab
Srijeda | 18:00 | Mali Mozart - druženje s Orffovim instrumentarijem / glazbena radionica
Četvrtak | 18:00 | Igra se nastavlja / Grigor Vitez / predstava
Petak | 11.30 | Hour Of Code / Sat programiranja / Uživo s konferencije u Gentu (Belgija)
Nedjelja | 10:00 | Crtam ti crtić / radionica animacije

(R.P.B., 29.09.2016)