predavanje, tribina

Dani europske baštine: Moba - uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine


vrijeme: 22.09.2016. 13:00
mjesto: Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, VIP sala (1. kat) Zagrebačka 37, Velika Gorica
organizator: Gradska knjižnica Velika Gorica

U suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu u okviru programa Dana europske baštine 2016. Gradska knjižnica Velika Gorica poziva vas u četvrtak 22. rujna, u 13.00 sati na predavanje Tihane Rubić 'Moba - uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine', koje će se održati u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

Ako još ne znate što je moba, ovogodišnja manifestacija Dana europske baštine pomoći će vam da saznate sve o ovom starom narodnom običaju uzajamnog pomaganja u većim i složenijim radovima. Što je moba značila nekad, a kako je primjenjiva danas te koji su suvremeni oblici mobe, saznajte i na zanimljivom predavanju koje u sklopu manifestacije organizira Gradska knjižnica Velika Gorica.

Predavačica je dr.sc. Tihana Rubić, a kroz predavanje će pokazati primjere „mobe“ iz vremena naših očeva i djedova, te kako nekadašnji oblici zajedničkog uzajamnog pomaganja mogu biti primjer današnjim generacijama mlađih naraštaja da kroz vidove neformalnog udruživanja rade na očuvanju i obnovi baštine u širem značenju riječi.

Zbog provođenja revizije u Središnjem odjelu za odrasle predavanje će se održati u VIP-sali Pučkog otvorenog učilišta, 1. kat.

S obzirom da je moba tema ovogodišnje velikogoričke manifestacije u sklopu Dana europske baštine, namjera organizatora je kroz niz predavanja, izložbi, pa i aktivnog sudjelovanja prikazati i problematizirati odnos lokalne i stručne zajednice prema baštini te potaknuti lokalno stanovništvo da prepozna vrijednosti te da se aktivno uključi u revitalizaciju i očuvanje baštine.

(L.V., 19.09.2016)