Preskočite na glavni sadržaj

Dvanaest predstava na 33. Gavellinim večerima

Dvanaest  predstava na 33. Gavellinim večerima
Festival 33. Gavelline večeri otvorit će u subotu, 1. prosinca, predstava 'Slikari rudari' domaćina zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta 'Gavella', a u četrnaest festivalskih dana, do 14. prosinca, publika teatra u Frankopanskoj moći će pogledati ukupno 12 ponajboljih kazališnih ostvarenja iz Splita, Rijeke, Ljubljane, Beograda, Zadra, Pečuha i Zagreba.
vrijeme: 01.12.2018.
mjesto: Zagreb; Gradsko dramsko kazalište Gavella, Frankopanska 8-10
url: http://www.gavella.hr/
Festivalski program, u odabiru glumca Borisa Svrtana, bivšeg ravnatelja GDK Gavelle, te producentice Sonje Kovačić i glumca Hrvoja Klobučara, obuhvaća šest uspješnica teatara iz Hrvatske, i to Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, hrvatskih narodnih kazališta iz Zagreba, Rijeke, Zadra i Splita, , te tri predstave kazališta domaćina, GDK Gavelle.
 
U programu su i tri naslova kazališta izvan Hrvatske, pa će tako u Zagrebu ove godine gostovati Mestno gledališče Ljubljansko iz Slovenije, te beogradski Atelje 212 iz Srbije i Hrvatsko kazalište Pečuh iz Mađarske, čija će predstava biti prikazana na zatvaranju festivala i izvan konkurencije.
 
Festival otvara predstava "Slikari rudari" Leeja Halla u režiji Same M. Streleca i produkciji kazališta-domaćina, koju je nakon premijere kritika proglasila "moćnom, snažnom i duhovitom predstava s jakom humanističkom porukom".
 
Slijedi, u nedjelju 2. prosinca u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), "Tit Andronik" Williama Shakespearea u redateljskom viđenju Igora Vuka Torbice, "simbolično i zastrašujuće putovanje kroz poraće koje u dušama i sjećanju ljudi traje puno dulje nego sam rat, donesenom snažnom kolektivnom glumačkom igrom ZKM-ova ansambla, predvođenog sjajnim protagonistima".
 
Niz od ukupno tri Shakespeareove predstave ovogodišnje konkurencije nastavlja, u ponedjeljak 3. prosinca, Gavellin Shakespeare "koji govori o nama" – "Kralj Rikard III." u režiji Aleksandra Popovskog, "komad kompleksnih, jakih uloga i suverene režije, u tečnom, nenametljivom, a raskošnom prijevodu".
 
Treći Shakesperov komad 33. Gavellinih večeri bit će splitsko "Kroćenje goropadnice" u utorak 4. prosinca, čiju režiju potpisuje Ivan Plazibat. Predstava je to koja eksponira mlade glumačke snage toga kazališta i suvremenim kazališnim jezikom pokazuje koliko je "univerzalna i neiscrpna igra ženske i muške vizure svijeta i ljubavi", najavljuju iz Gavelle.
 
Festivalski program donosi i "Govori glasnije!", autorski projekt Bobe Jelčića nastao u produkciji SK Kerempuh, gdje će 5. prosinca i igrati, "naslov koji postavlja pitanja o otvorenosti društva i nudi iznenađujuće obrate, vješto se poigravajući sa stvarnosnim slojevima glume".
 
U četvrtak 6. prosinca, "Večeri" se nakratko sele u HNK Zagreb, gdje će biti prikazana predstava "Ciganin, ali najljepši", dramatizacija romana Kristiana Novaka u režiji Ivice Buljana, "velika ansambl-predstava žive dramaturške dinamike, koja progovara o neuralgičnim točkama našega društva, hipokriziji sustava, nedostatku tolerancije i retrogradnim tendencijama".
 
Riječki HNK Ivana pl. Zajca publici 33. Gavellinih večeri predstavit će se u petak 7. prosinca s "Woyzeckom" Georga Büchnera u režiji Anice Tomić, proglašenim "jednom od predstava godine, vizualno i zvučno impresivnom i moćnom, s izvrsnim ansamblom".
 
Još jedan Büchner dolazi iz Ljubljane, "Dantova smrt" Mestnog gledališča Ljubljanskog u režiji Aleksandra Popovskog, "neposredna i duhovita predstava nadahnute glumačke igre i reducirane estetike, zagledana u pitanje smisla i sadržaja bilo koje revolucije". Predstava je u Gavellinu programu u subotu 8. prosinca.
 
Deveti naslov 33. Gavellinih večeri, u ponedjeljak 10. prosinca, bit će "Pet života pretužnog Milutina" Ateljea 212 iz Beograda, spisateljice Milene Marković i redateljice Aleksandre Milavić Dejvis, "s kojim to značajno kazalište otvara novo poglavlje glumačke igre, nošene energijom mladih snaga, čiji ironijski kod pozitivno šokira i iznenađuje, tražeći nove puteve do suvremene publike".
 
Slijedi, u utorak 11. prosinca, "Ponovno ujedinjene dviju Koreja" Joëla Pommerata i Paola Magellija, u produkciji teatra iz Frankopanske, "totalno kazalište sjajnih glumačkih kreacija, koje do srca ogoljuje odnos dvaju spolova".
 
Posljednja predstava u konkurenciji za nagrade ovogodišnjih "Večeri" bit će, u srijedu 12. prosinca, "Dugo putovanje u noć" Eugenea O'Neilla, u produkciji zadarskog HNK-a i režiji Dražena Ferenčine, "kompleksan, glumstven, taman komad koji rijetko viđamo na hrvatskim pozornicama".
 
Festival završava u petak 14. prosinca dodjelom nagrada za najbolju žensku i mušku ulogu, najbolju režiju te najbolju predstavu, o čemu će odlučivati tročlano prosudbeno povjerenstvo, u sastavu glumica Branka Cvitković, dramatičar Dino Pešut i redateljica Marina Pejnović.
 
Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, izvan konkurencije bit će prikazana predstava "Povratak Filipa Latinovitza" Miroslava Krleže u produkciji Hrvatskog kazališta Pečuh iz Mađarske i u režiji Nine Kleflin.
 
Nakon svake izvedbe u kazališnom će se klubu održati razgovor o predstavi, koji će voditi dramaturginja, teatrologinja i sveučilišna profesorica Mira Muhoberac, te Gavellini glumci Ivan Grčić, Barbara Nola, Ksenija Pajić, Marko Petrić, Sven Šestak, Jelena Miholjević, Tena Nemet Brankov, Bojana Gregorić Vejzović, Ozren Grabarić i drugi. (Hina)