festival

Ja BiH festival...5 dana Sarajeva u Zagrebu 2016.


vrijeme: 07.09.2016. - 11.09.2016.
mjesto: Zagreb

U Galeriji Velvet sinoć je svečano otvoreno još jedno izdanje JA BiH festivala. Pod simboličnim nazivom '5 dana Sarajeva u Zagrebu', na atraktivnim zagrebačkim lokacijama održavat će se predstave, premijere i projekcije filmova, izložbe, promocije knjiga, koncerti i gastro druženja.

Festival je započeo sinoć Urbanim piknikom pod vodstvom Vlatke Kolarović i Paole Orlić, koje su uz gastro delicije Bosne i Hercegovine vodile razgovor o kulturnim vezama Zagreba i Sarajeva. Prvu večer obilježio je koncert renomiranih glazbenika sopranistice iz Tuzle Vedrane Šimić i pijanista Darijana Ivezića iz Zagreba, plesna točka balerine Nadže Pušilo iz Udruženja umjetnika Bell Arte Sarajevo i gastro show Gabriele Ključe i Igora Gudana.
 
Drugi dan festivala obilježit će predstavljanje Sarajevo Film Academy film factory izborom studentskih filmova uz najavu suradnje sa Zagreb Film Festivalom. Cilj je poduprijeti razvoj novih umjetničkih talenata u suradnji s afirmiranim profesionalcima i zajedničko istraživanje novih mogućnosti za društveno relevantnu modernu kinematografiju koji će se održati u Muzeju Suvremene Umjetnosti „Kino Metropolis“ s početkom u 19.00 sati. Druga večer festivala završit će književnom večeri i promocijom knjige Borisa Lalića uz moderatoricu Milanu Vlaović (Pivana, Ilica 222) i kabareom „Zabranjene priče –Crvenkapica“ Magacina Kabare Sarajevo.
 
Treći dan festivala rezerviran je za filmsku i glazbenu noć. Tako će se u Kinu Tuškanac prikazati dokumentarni filmovi „Opsada“ Remy Qourdan, Patrick Chavuler i „ U potrazi za snom“ Mladen Mitrović, dok će svi zaljubljenici dobrog funky zvuka u Pivani od 22 sati uživati u ovoj divljoj i šarmantnoj glazbi.
 
Četvrti dan festivala obilježit će filmska radionica kreativnosti i mašte malog Magacina kabare koja će se održati u Kući Udruga Spajalica (Medulićeva 34/2), a koju će voditi poznata bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović i redatelj Emir Kapetanović. Uz ovu dječju radionicu održat će se i promocija slikovnice za djecu „Bajka o mjesecu“ i razni filmovi. Isti dan u Galeriji Kranjčar bit će izložba u sklopu ciklusa Mentalni sklop / Bojan i Dalida Hadžihalilović / Enjoy Sara-Jevo, DESIGN TRIO, Razglednice iz Sarajeva 1993. Izložbu otvara Feđa Vukić. Večer producentske kuće Spiritus movens na kojoj će se moći pogledati projekcija filma „ Belladonna „, Dubravka Turić, kratki igrani film,17' i premijera prije redovne distribucije „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović, igrani film, 89'
 
Zadnja večer festivala obilježit će filmovi Skrivena premijera SFF 2016 „ dokumentarni film i „ Smrt u Sarajevu“ Danis Tanović.
 
Detaljni program možete pogledati na službenoj web stranici Festivala.

(R.P.B., 08.09.2016)