izložba

'Puna šaka brade' u Etnografskom muzeju


vrijeme: 02.09.2016. - 20.11.2016.
mjesto: Zagreb; Etnografski muzej Zagreb, Trg Mažuranića 14

U Etnografskom muzeju u Zagrebu, u petak, 2. rujna, u 19 sati, otvara se izložba 'Puna šaka brade', koja ostaje otvorena do 20. studenoga.

Jeste li znali da je duga brada nekada predstavljala moć i bogatstvo, a brkovi junaštvo i hrabrost,  kako je nastala poslovica 'puna šaka brade', što znači 'uhvatiti boga za bradu'?  Odgovore ćete pronaći od 2. rujna u Etnografskom muzeju  gdje se otvara izložba 'Puna šaka brade', kojom se otkrivaju potpuno novi pogledi na ono što nas svakodnevno okružuje - bradu!


Prilika je to da vidite 'u živo' starozagrebačku brijačnicu s kraja 19. stoljeća, baš onakvu u kakvoj je radio i kultni hrvatski brijač Meštar – Boris Dvornik u Velom mistu. Posjetitelji će se u muzeju moći obrijati na način kako se to nekada radilo te zaplesati uz retro zvuke naše glazbene scene.

Suradnja Muzeja sa The Barbers- timom frizera i entuzijasta koji svojim djelovanjem promoviraju i čuvaju zaboravljenu tradiciju brijačnica, rezultirala je i brojnim zanimljivim popratnim događanjima i radionicama. Plesna grupa Back to Swing, Škrgetić šeširi, Old Timer klub Hrvatska, Vespa klub Hrvatska, Go Retro i drugi, upotpunit će program čiji će vrhunac biti 16. i 17. rujna u parku na Trgu Mažuranića uz koncert Marka Tolje.

 

(M.K., 29.08.2016)