okrugli stol

Stručni skup povodom Međunarodnog dana pismenosti


vrijeme: 08.09.2016. 10:00 - 15:00
mjesto: Velika dvorana Školske knjige, Masarykova 28, Zagreb
organizator: Hrvatsko čitateljsko društvo

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna, Hrvatsko čitateljsko društvo organizira stručni skup s ciljem okupljanja stručne javnosti i poticanja rasprava o pismenosti(ima) i dobrobitima čitanja, koji će se održati od 10:00 do 15:00 sati u Školskoj knjizi.

Ovogodišnji stručni skup održat će se pod nazivom “Motivacija i strategije za poticanje čitanja”.

Stručnim skupom želi se naglasiti što utječe na motivaciju za čitanjem i njen intenzitet, na koje načine knjižničari, profesori, djelatnici udruga i ustanova te izdavači motiviraju, potiču sklonosti prema čitanju kod građana svih dobi, razvijaju pozitivne stavove i mišljenja o čitanju, naglašavaju vrijednosti čitanja, nagrađuju trud i proširenje interesa čitatelja te potiču intrinzičnu motivaciju spram čitanja. Svatko od čimbenika u procesu poticanja čitanja – od škola, knjižnica, nakladnika, udruga, sveučilišta i dr. – na svoj način motivira na čitanje i potiče kulturu čitanja. Na skupu će kroz pozvana izlaganja biti predstavljeni i primjeri dobre i djelotvorne prakse u području motivacije i poticanja kulture čitanja. Jednako kao što čitanje doprinosi razvijanju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i posljedično oblikovanje kompetentnih čitatelja.

Svoj dolazak možete potvrditi putem e-pošte hcd.tajnica@gmail.com ili hcd@hcd.hr do 5. rujna 2016. Registrirani sudionici dobivaju materijale i potvrdnice o usavršavanju.

(L.V., 24.08.2016)