Preskočite na glavni sadržaj

'Chris The Swiss' nominiran za Europsku nagradu animacije

Hrvatska manjinska koprodukcija, animirano-dokumentarni film 'Chris The Swiss' redateljice Anje Kofmel, nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji, nominiran je u četiri kategorije za Europsku nagradu animacije, koja će se dodijeliti 8. prosinca u francuskom gradu Lilleu.
vrijeme: 09.11.2018.
mjesto: Francuska; Lille
url: https://animationawards.eu/
 

Nominiran je u kategorijama za najbolji scenarij, najbolju originalnu glazbu, najbolji dizajn likova i pozadine te najbolje oblikovanje zvuka, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

 

Nagrada Emile, koja je prošle godine dodijeljena prvi put, paneuropska je inicijativa 40 europskih zemalja koja okuplja profesionalne animatore unutar Europe te slavi raznolikost i izvrsnost europske animacije.

 

Uz Martina Vandasa iz Češke i Alberta Vaquesa iz Španjolske, član međunarodnog žirija ove godine bio je i umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić, koji je od 2017. i ambasador EAA za Hrvatsku.

 

"'Chris the Swiss' je od nas dobio dvije nominacije - za najbolji scenarij i najbolji dizajn likova i pozadine. Njih ukupno četiri definitivno je ogroman uspjeh za taj film koji je animiran u Zagrebu i na kojem je radio veliki broj naših mladih animatora", izjavio je Šuljić u povodu nominacija filma. Očekuje da će nagrada zadržati karakter slavljenja autorskog i umjetničkog i nada se da će u budućnosti pojačati i broj nominacija za kratkometražni film.

 

"Ambicija ove nagrade je postati najvažnija paneuropska godišnja strukovna nagrada i na dobrom je putu. Jako veliki broj ljudi sa scene ju je prihvatilo objeručke već od prvog izdanja prošle godine  i za sada je podržava. Ipak je to 'Europski Oscar' za animaciju", istaknuo je.

 

"Chris the Swiss", kojemu je hrvatski koproducent Siniša Juričić, debitantsko je dugometražno ostvarenje redateljice Anje Kofmel koja potpisuje i scenarij. Okosnica priče i predložak za subjektivno ispričani animirani film je smrt mladog švicarskog novinara Christiana Würtenberga, koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji, napominju iz HAVC-a.

 

Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu u sklopu Tjedna kritike, a prikazan je još na Animafestu te filmskim festivalima u Motovunu i u Opatiji. Gostovao je i u Annecyju, Karlovym Varyma, Locarnu, Sarajevu, Melbourneu te na Kosovu, gdje je i nagrađen, kao i na Europskom festivalu fantastičnog filma u Strasbourgu, na kojem je u rujnu osvojio nagradu Zlatna roda za najbolji animirani film.

 

Europska nagrada animacije dodjeljuje se u 18 kategorija online glasovanjem koje je za sve članove European Animation Awards (EAA) Akademije otvoreno od 8. do 30. studenog, a pobjednici u svim kategorijama bit će poznati na Emile dodjeli nagrada u koncertnoj dvorani Le Nouveau Siècle u francuskom Lilleu.

 

Na svečanosti će biti uručena i Lotte Reiniger nagrada za životno djelo - ovogodišnja dobitnica je Clare Kitson iz Velike Britanije. (Hina)