projekcija

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma 'Skrivena strana medalja'


vrijeme: 29.08.2016. 20,30 h
mjesto: Zagreb; Kino Europa, Varšavska 3

U ponedjeljak, 29. kolovoza, u 20,30 sati, u zagrebačkom kinu 'Europa' održat će se premijera dugometražnog dokumentarnog filma 'Skrivena strana medalja' redateljice Antonie Dubravke Carnerud. Uz Zagreb, film će se premijerno prikazati i u Dubrovniku, a ta je projekcija zakazana za 2. rujna, u 20 sati, u ljetnom kinu Jadran na otvorenom.

Film prati život Mihovila Španje, plivača koji je u dobi od šest mjeseci obolio od dječje paralize, a koji sa 26 medalja osvojenih na svjetskim i europskim prvenstvima te na Paraolimpijskim igrama nosi titulu najtrofejnijeg hrvatskog sportaša. Ovo je prvenstveno njegova priča – od djetinjstva pa do današnjeg dana kada se kroz svoja unutarnja razmišljanja osvrće na vrijeme koje je prošlo, ali izražava i svoja mišljenja o situaciji u sportu, o politici oko sporta, o životu mladih danas, o obitelji, kao i o svojim strahovima te moralnim i drugim vrijednostima u koje vjeruje. Film je strukturiran kroz nekoliko vremenskih i narativnih linija koje se međusobno isprepliću, a sama priča je uokvirena kroz Mihovilova današnja razmišljanja i osjećaje vezane uz proces teške prilagodbe na život nakon prestanka bavljenja profesionalnim sportom. Nesnalaženje u situaciji, sumnje u svoje sposobnosti, strah od neuspjeha tako postaju nit vodilja koja spaja sve ostale segmente filma.
 
Osim Mihovila i njegovih najbližih članova obitelji i trenera Deana Kontića, u filmu se pojavljuju i paraolimpijka Ana Sršen te prof. dr. Mirjana Krizmanić, psihologinja.
 
Uz režiju, Antonia Dubravka Carnerud potpisuje scenarij i produkciju, dok je na filmu kao scenaristički suradnik radio Mihovil Španja. Direktor fotografije je Mišo Sorić koji je odradio i montažu filma, za glazbu su bili zaduženi Zack Hemsey i Žarko Dragojević, a film nastaje u produkciji kuće Hrvatski film d.o.o/Croatian Films Ltd.. Razvoj filma Skrivena strana medalja podržan je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 23.08.2016)