predstava, djeca, mladi

'Zvižduk s Bukovca' za početak nove sezone Žar ptice


vrijeme: 01.10.2016.
mjesto: Zagreb; GK Žar ptica, Bijenička 97

Zagrebačko gradsko kazalište Žar ptica, pod vodstvom novog ravnatelja Drage Utješanovića, za sezonu 2016./2017. najavljuje četiri premijere, od čega čak tri praizvedbe, a niz će u subotu, 1. listopada, započeti praizvedbom dječjeg klasika Zvonimira Milčeca 'Zvižduk s Bukovca'.

Kako se ističe u najavi, priču o nestašnom djetinjstvu skupine dječaka na poznatom zagrebačkom brijegu režira Mario Kovač, prema adaptaciji Ane Prolić.
 
Najavljujući svoju prvu sezonu u ravnateljskom mandatu, Utješanović je istaknuo kako je ona nastavak brojnih dosadašnjih uspjeha toga kazališta u stvaranju posebnog odnosa sa svojom publikom, "odnosa međusobnog povjerenja i nadasve poštivanja". 
 
"Sretan sam što će novu kazališnu sezonu i prvu godinu mog ravnateljskog mandata obilježiti četiri legendarna naslova, od kojih će čak tri po prvi put biti postavljeni na scenu, i to baš u našem kazalištu", kazao je Utješanović, koji je četverogodišnji ravnateljski mandat preuzeo u lipnju.
 
Milčecove antologijske likove Gizu, Trulog, Bimbu, Kantu i Rola igraju Petar Atanasovski, Bruno Kontrec, Domagoj Janković, Petar Cvirn i Marko Cindrić. Glumački ansambl još čine Berislav Tomičić, Nikša Marinović, Zoran Pribičević, Ante Krstulović, Vesna Ravenšćak Lozić, Dunja Fajdić, Petra Kurtela i Zrinka Kušević.
 
Kostime i scenu potpisuju Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić a skladatelj je Tomislav Babić.
 
"Praizvedba kazališne predstave prema romanu koji se preko trideset godina nalazi na popisu školske lektire, obilježio je odrastanje nekoliko generacija. Tom predstavom prisjećamo se i djela Zvonimira Milčeca, te odajemo počast književniku najpoznatijem po djelima posvećenim Zagrebu, čiji će likovi ovaj put i zaživjeti na kazališnoj sceni u gradu kojeg je toliko volio", stoji u najavi. 
 
Sljedeća premijera u novoj sezoni bit će u subotu 12. studenog praizvedba predstave "Durica – male ljubavi", prema "najmlađemu liku iz pera i olovke Ivice Bednjanca, jednog od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena".
 
"S posljednje stranice popularnog Smiba, ravno iz stripa, na scenu Žar ptice stiže jedna znatiželjna djevojčica, nestašna i simpatična sedmogodišnja Durica.
 
Danas, kada je svjetski strip polazište velikih filmskih hitova, hrvatska stripovska baština djeci je gotovo nepoznata. Kratka forma raznih situacija u kojima se zatiču Durica i njezini prijatelji svojevrstan je bon-ton za djecu", ističe se u najavi.
 
"Duricu" će režirati Renata Carola Gatica, prema dramaturškom predlošku Dunje Fajdić.
 
Kao prvu premijeru u 2017. Žar ptica najavljuje za veljaču predstavu "Plava boja snijega" prema igrokazu u stihovima Grigora Viteza u režiji Lea Katunarića.
 
Priča je to o dalekom kraljevstvu u kojemu vlada kralj Karaslav, koji ima lude ideje te želi zapovijedati ne samo ljudima, nego i prirodom pa naredi da ubuduće u njegovu kraljevstvu pada plavi snijeg, a da svi koji budu tvrdili da je snijeg bijele boje budu osuđeni na smrt.
 
"U središtu priče nedopuštena je ljubav između kraljeve kćeri, princeze Krizanteme i pastira Kalopera. To što je Kaloper pastir a Krizantema princeza možda i ne bi bilo toliko strašno da Kaloper uporno ne tvrdi kako snijeg nije plave boje....", napominje se u najavi.
 
Sezonu u Žar ptici zaokružit će u travnju 2017. premijera predstave "Kako je tata osvojio mamu" prema istoimenu romanu istaknutog hrvatskog autora Mire
 
Gavrana. Praizvedbu romana za mlade našeg najizvođenijeg suvremenog pisca i dramatičara režirat će Slađana Kilibarda prema dramatizaciji Ane Prolić.
 
U priči je glavni lik dječak Antun, koji priča priču o ljubavnim trzavicama unutar svoje obitelji, "neobičnu priču o čovjeku koji je morao iznova osvajati ženu koju je već jednom osvojio".
 
"Taj čovjek je njegov tata, a žena koju je ponovno osvajao je, naravno, njegova mama. Antun će nam pričati i o svojoj djevojci Bernardi i o tome kako je lijepo kad te netko voli i kad ti nekoga voliš... Kako to biva u Gavranovim romanima, njegovi mladi junaci kritički se odnose prema svijetu odraslih, a često uspijevaju i navesti svoje roditelje da se promijene i uvaže njihova mišljenja", stoji u najavi. (Hina)

(R.P.B., 23.08.2016)