Preskočite na glavni sadržaj

150 godina HDLU-a: Otvorena izložba 'Okruženju usprkos'

U povodu 150. obljetnice djelovanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i 80 godina od izgradnje Doma HDLU-a, čiji je autor Ivan Meštrović, u petak navečer je pod nazivom 'Okruženju usprkos' otvorena, izložba 60-ak umjetničkih djela nastalih tijekom povijesti Društva.  
vrijeme: 26.10.2018.
mjesto: Dom Hrvtaskih likovnih umjetnika, Zagreb

Cilj izložbe je obilježiti i promovirati dugogodišnju ulogu tog društva u umjetničkom, kulturnom i društvenom životu Hrvatske, predstaviti istaknuta, ikonična umjetnička djela koja oblikuju recentnu hrvatsku umjetnost te napraviti kritički rezime umjetničkog stvaralaštva u Hrvatskoj u posljednjih 150 godina.

Izložba se sastoji od 60-ak umjetničkih djela, dopremljenih iz različitih institucija diljem Hrvatske te privatnih kolekcija, članova HDLU, nastalih tijekom cijele povijesti Društva i u svim izražajnim medijima. Umjetnici: Kosta Angeli Radovani, Ljubo Babić, Dario Bardić, Vojin Bakić, Boris Bućan, Mato Celestin Medović, Nemanja Cvijanović, Boris Cvjetanović, Boris Demur, Marijan Detoni, Braco Dimitrijević, Vladimir Dodig Trokut, Emilija Duparova, Dušan Džamonja, Eugen Feller, Ivana Franke, Igor Grubić, Ljubo Ivančić, Sanja Iveković, Anto Jerković, Željko Jerman, Marijan Jevšovar, Ignjat Job, Leo Junek, Željko Kipke, Julije Knifer, Zlatko Kopljar, Alem Korkut, Ivan Kožarić, Kristian Kožul, Miroslav Kraljević, Ferdinand Kulmer, Andreja Kulunčić, Milena Lah, Branko Lepen, David Maljković, Antun Maračić, Vlado Martek, Dalibor Martinis, Ivan Mesek, Ivan Meštrović, Kata Mijatović, Marijan Molnar, Josip Franjo Mucke, Edo Murtić, Zoran Pavelić, Pavle Pavlović, Ratko Petrić, Ivan Picelj, Renata Poljak, Ivan Posavec, Ivo Režek, Željko Senečić, Miljenko Stančić, Sandra Sterle, Mladen Stilinović, Miroslav Šutej, Stipan Tadić, Ksenija Turčić, Marija Ujević Galetović, Josip Vaništa, Vladimir Varlaj, Zlatan Vehabović, Milisav Vesović.

Izložbu je otvoila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Rekla je kako mnogi likovni umjetnici svojim gradovima i domovini i danas nastavljaju darivati identitet po kojem ih "prepoznajemo i pamtimo kao putokaz kroz vrijeme i prostor koji možemo razumjeti i osjetiti bez dodatnog tumačenja i interpretacija". Naglasila je kako naziv izložbe "Okruženju usprkos" na simboličan način govori o opstanku HDLU-a, ali i hrvatskog kulturnog identiteta općenito koji je, kako je rekla, mnogo puta dokazao snagu svoje opstojnosti usprkos povijesnim nevremenima i teškim kušnjama kojima je bio izložen.
"Povijest HDLU-a jedan je od dokaza koliko je povijesno iskustvo bitan dio formiranja i očuvanja identiteta svoga naroda i svoje države. Naši su geografski prostori bili poprištem mnogih sukoba, političkih utjecaja i povijesnih promjena koji su oblikovale našu kulturu tisućama godina i zato je naš identitet iznimno bogat, ne samo različitim europskim utjecajima, nego i autohtonim hrvatskim sadržajima", rekla je.
Posebno moramo biti ponosni na hrvatski doprinos europskoj i svjetskoj umjetničkoj baštini, po čemu želimo da nas prepoznaju i u svijetu, rekla je predsjednica.

Izaslanica premijera ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek Obuljen-Koržinek rekla je kao je HDLU, uvijek kao i danas, bio mjesto okupljanja umjetnika i njihov kreativni dom te ujedno i mjesto na kojem se rješavaju brojna društvena pitanja, promišlja vlastiti status i uloga u društvu, ne samo s umjetničke, nego i ekonomske, socijalne i profesionalne pozicije. "Tijekom dugih 150 godina HDLU se razvijao u složenom dijalogu s brojnim generacijama umjetnika koje su artikulirale različite potrebe u odnosu na društvene vrijednosti i datosti trenutka", istaknula je.
Obuljen-Koržinek rekla je i da je u zadnje dvije godine sa sadašnjim vodstvom HDLU-a pokrenut veliki broj projekata kako bi se popravio nezavidan položaj vizualnih umjetnika u RH. Istaknula je i kako je ova izložba svojevrsna panorama umjetničkih radova povezanih s djelovanjem HDLU-a i s povijesti Doma HDLU-a. "Impresivno ostvarenje Ivana Meštrovića, jednog od divova hrvatske umjetnosti, radu vizionara koji je znao pokazati kako umjetničkim djelom odati najveću počast pojedincu - tada, sada i u budućnosti", naglasila je.

Kustos izložbe Branko Franceschi rekao je kako je izložbom želio ostvariti jedan posthistorijski trenutak u kome će se na jednom mjestu, kroz sve prostore Meštrovićevog paviljona, susresti u izravnom kontaktu radovi koji su nastali kroz bogatu 150 godina dugačku povijest kontinuiteta izvrsnosti HDLU-a. Istaknuvši kako je hrvatska umjetnost prepoznata kao jedan od globalno konkurentnih proizvoda, rekao je i da je izložba sastavljena od tri dijela koji se međusobno prožimaju.

Otvaranju izložbe, uz umjetnike i njihove goste, nazočili su i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Ana Lederer te državni tajnik Ministartva kulture Krešimir Partl.

Izložba će biti otvorena do 9. prosinca.

(Hina/HDLU)