Preskočite na glavni sadržaj

Kino Tuškanac: Projekcija Snoopyja za djecu s teškoćama u razvoju

Pod motom 'Kino za sve i dostupno svima' 7. i 8. studenoga u zagrebačkom kinu Tuškanac održat će se senzorne projekcije filma 'Snoopy i Charlie Brown: Peanuts film', koje su prilagođene djeci s teškoćama u razvoju.
vrijeme: 07.11.2018.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://kinotuskanac.hr/
 

Film za senzornu projekciju je pomno biran kako bi ga mogla pratiti djeca s teškoćama u razvoju, osobito ona s poteškoćama senzorne integracije koja mogu biti preosjetljiva na jake boje, svjetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno.

 

Svjetla se stoga neće gasiti, već samo prigušiti, zvuk će biti tiši u odnosu na uobičajeni, a djeca će se moći šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok.

 

Filmovi koji se odabiru za takve projekcije moraju biti senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu, a važna je i njihova radnja te pouka, da budu poticajni u osvješćivanju temeljnih ljudskih vrijednosti.

 

"Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu, tako da njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve dostupno svima. Tako se ruše sve predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi", ističe se u najavi Hrvatskog filmskog saveza.

 

"Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti", dodaje se.

 

Koncept senzornih projekcija pokrenule su 2016. Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, profesorica kroatistike i komparativne književnosti. Njihov su projekt senzornih projekcija prepoznali Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez.

 

Želja je da se barem jednom mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama. "Želimo da sva djeca imaju jednake prilike u svemu pa tako i u odlascima i uživanju u filmovima i kinu", ističu organizatori.

 

U "Tuškancu" će se održati tri senzorne projekcije - 7. studenog u 11 sati i 8. studenog u 11 sati i 14,30 sati, a varaždinskom kinu Gaj 15. studenog, u 10 sati i  20. prosinca u isto vrijeme. (Hina)