Preskočite na glavni sadržaj

Lux: Snažni ženski likovi u utrci za filmsku nagradu Europskog parlamenta

Za Filmsku nagradu Lux, koju Europski parlament dodjeljuje filmovima u čijem su fokusu goruća europska politička i društvena pitanja, ove se godine natječu tri filma u čijem je središtu osobna borba snažnih ženskih likova za ostvarenje moralne pravde u europskim društvima današnjice.
vrijeme: 26.10.2018.
url: https://luxprize.eu/
 

Filmovi "Styx" austrijskog redatelja Wolfganga Fischera, "Woman at War" Islanđanina Benedikta Erlingssona, te dokumentarac srpske redateljice Mile Turajlić "Druga strana svega" u finale za Nagradu Lux ušli su kao najbolji od deset naslova uvrštenih u službenu konkurenciju, odabranih među preko 50 razmatranih recentnih filmskih ostvarenja.

 

Kao i svake godine, naglasak u odabiru bio je na raznolikosti redateljskog pristupa, a fokus na filmove koji svojom tematikom zadiru u samu srž aktualne europske političke debate.

 

Ove godine, sva tri filma u užem izboru za nagradu pozivaju na akciju i suočavanje s problemima današnjice kroz osobne borbe triju snažnih ženskih likova. Njemačko-austrijska koprodukcija "Styx" epska je priča o odiseji jedne žene koja se sama otiskuje u plovidbu oceanom, u priči koja istražuje teme imigracije i osobne odgovornosti.

 

"Woman at War",  nastao u islandsko-francusko-ukrajinskoj koprodukciji, energična je feministička saga u filmu o osobnome ratu koji jedna žena vodi protiv destruktivne pohlepe industrijske hegemonije, pozivajući društvo na buđenje i civilni otpor nasilju nad prirodom i opasnim klimatskim promjenama.

 

Dokumentarni film "Druga strana svega" sentimentalna je kronika jedne obitelji u Srbiji koja se pretvara u mukotrpni portret ugledne političarke i aktivistkinje u razdoblju velikih nemira, pretvarajući se u priču o povijesti te zemlje, ali i Europe, u politički turbulentnome 20. stoljeću, propitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

 

Pobjednik će biti proglašen na posebnoj svečanosti 14. studenoga u sjedištu Europskog parlamenta u Strasbourgu. Zahvaljujući potpori Europske unije, filmovi su prevedeni na sva 24 službena jezika Europske unije, te će biti prikazani u više od 50 gradova i festivala u 28 zemalja članica.

 

Filmska nagrada Lux ustanovljena je 2007. godine u cilju poticanja europske filmske umjetnosti temeljem uvjerenja kako film, kao medij masovne kulture, predstavlja idealnu platformu za javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama. Dani Lux filma organiziraju se tijekom jeseni u više od 50 gradova EU-a i znak su angažmana Europskog parlamenta u području filma i kulture.

 

Nagrada je partner brojnih filmskih festivala u Europi, uključujući Berlinale, Cannes (The Directors Fortnight), Dane Venecije, bečki Viennale, Crne noći u Tallinnu, te festivale u Sofiji, Stockholmu, Solunu, Bratislavi i Sevilli, a početak njezina novog izdanja obilježava se svake godine u srpnju na festivalu u Karlovym Varyma, selekcijom deset filmova koji ulaze u službenu konkurenciju.

 

Nekoliko tjedana kasnije u Rimu se objavljuju tri finalista koji se krajem ljeta prikazuju na Danima Venecije i na Venecijanskom bijenalu. Nagrada Lux se potom tradicionalno dodjeljuje na plenarnoj sjednici u studenome u Strasbourgu, koji svake godine postavlja crveni tepih kako bi ne samo nagradio najbolje europske filmove, već ih i promovirao.

 

Uz spomenuta tri finalista, u Karlovym Varyma ove je godine nominirano još sedam filmova; "Border" Alija Abassija (Švedska/Danska), "Girl" Lukasa Dhonta (Belgija/Nizozemska), "Mug" Malgorzate Szumowske (Poljska), "U-July 22" Erika Poppea (Norveška), "Donbass" Sergeja Loznitsa (Njemačka/Ukrajina/Francuska/Nizozemska/Rumunjska), "Happy as Lazzaro" Alice Rohrwacher (Italija/Švicarska/Francuska/Njemačka) i "The Silence of Others" Almudene Carracedo i Roberta Bahara (Španjolska/SAD).

 

Pobjednički naslov, o kojemu odlučuje Europski parlament, dodatno biva prilagođen gledateljima s oštećenjima vida i sluha, te dobiva posebnu promidžbenu podršku u distribuciji na međunarodnoj sceni. (Hina)