Preskočite na glavni sadržaj

Monumentalni Verdijev 'Requiem' u 'Zajcu'

Monumentalni 'Requiem' velikoga talijanskoga skladatelja Giuseppea Verdija bit će izveden u riječkom HNK Ivana pl. Zajca povodom blagdana Svih svetih, u utorak, 30. listopada 2018. u 19.30 sati.  
vrijeme: 30.10.2018.
mjesto: HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka

U izvedbi djela, uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca pod ravnanjem novog šefa dirigenta orkestra riječke Opere, proslavljenog i u Rijeci već omiljenog YORDANA KAMDZHALOVA, sudjeluje i Zbor Hrvatske radiotelevizije, jedan od najboljih hrvatskih vokalnih ansambala. Ovaj zajednički nastup označit će početak suradnje koja će se nastaviti i u 2020. kada će Zbor HRT-a nastupiti na koncertima u sklopu programa Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

Solistički će nastupiti redom sjajna pjevačka imena, svi članovi riječkog opernog ansambla: sopranistica KRISTINA KOLAR, mezzosopranistica IVANA SRBLJAN, tenor ALJAŽ FARASIN te bas SLAVKO SEKULIĆ.

Koncertni majstor je Anton Kyrylov, a zborovoditelji Nicoletta Olivieri i Tomislav Fačini.

Verdijev Requiem jedno je od najpoznatijih i najizvođenijih djela te vrste a napisan je 1874. godine u počast velikom talijanskom književniku Alessandru Manzoniua. Praizvedba je bila upriličena na godišnjicu Manzonijeve smrti 22. svibnja 1874. godine u milanskoj crkvi San Marco.
Uslijedile su četiri uspješne reprize u milanskoj Scali, a za nekoliko tjedana skladba je šest puta uzastopce izvedena i u Parizu. Od tada je Verdijev Requiem nezaobilazno repertoarno djelo, a Verdi je i sam više puta dirigirao izvedbama ovog svojeg remek-djela u Londonu, Beču i Kölnu.
U Londonu su glazbeni kritičari zapisali da je Verdijeva Messa da requiem najljepša duhovna glazba još od Mozartova Requiema.
Njegov Requiem nezaobilazno je repertoarno djelo, potresno remek-djelo koje nadilazi i vrijeme i vjeru i naciju.
Iako inspiriran tradicionalnim latinskim liturgijskim tekstom mise za mrtve i stoljetnom duhovnom glazbenom tradicijom, Verdi ipak ostaje vjeran svojem opernom stilu, ali Requiem se i „uzdiže iznad svih opera, on postaje punokrvna glazbena drama par exellence, trijumf poezije, pročišćenja i spasenja, katarze i uzašašća“.
To je djelo izazov svakom ansamblu, a omiljeno je kod široke koncertne publike.

Kako bi vjerno odgovorili tom izazovu potresnog i dramatski izuzetno snažnog djela, bogatstvu izraza i atraktivno pisanim solističkim i zborskim dijelovima, Verdijev Requiem u HNK Ivana pl. Zajca broji 140 izvođača na sceni!
 
http://hnk-zajc.hr/