Preskočite na glavni sadržaj

DHK: Predstavljena knjiga manje poznatih kritika i eseja Antuna Šoljana

Knjiga Antuna Šoljana 'Lično i literarno', koja donosi njegove manje poznate kritike i eseje, dosad neobjavljene u samostalnim knjigama, već samo u književnoj i stručnoj periodici, predstavljena je u utorak u Društvu hrvatskih književnika (DHK), u čijoj je biblioteci Mala knjižnica izdana.
vrijeme: 16.10.2018.
url: http://www.dhk.hr
 

Promocija te knjige bila je prigoda da se obilježi 25 godina od Šoljanove smrti, uz podsjećanje na njegov život i djelo.

 

Priređivač knjige Tomislav Brlek rekao je kako je za "Lično i literarno" odabrao reprezentativan dio esejističke i kritičke produkcije Antuna Šoljana koje on sam nije uvrstio u prethodne četiri knjige svojih kritika i feljtona.

 

"Tekstovi imaju jednu provodnu nit, no nisu ograničena na tu tematiku, a to je poslijeratna hrvatska poezija, odnosno poezija njegovih suvremenika bez obzira jesu li isto godište ili stariji", napomenuo je.

 

Uvršteni su i tekstovi važni za kontekstualiziranje pristupa Šoljana tome kako valorizirati suvremenu pjesničku produkciju, s obzirom na ono što joj je prethodilo neposredno ili u duljoj perspektivi, a Brlek izdvaja i tekstove s početka karijere koje je pisao s Ivanom Slamnigom, a koji pokazuju neslaganje s 'krugovašima'.

 

Teoretičar književnosti Tonko Maroević smatra kako ova knjiga Šoljana vraća u puninu njegova angažmana. "Hrvatskoj povijesti književnosti dao je koordinate, bez njega bi razumijevanje hrvatske poezije ostalo nejasno, a iako se s njime u nekim stvarima ne bih mogao složiti, bez njegova sustava bilo bi nam puno teže", istaknuo je.

 

Šoljan je krugovaškoj generaciji bio svojevrstan uzor i arbiter elegantiarum, "čovjek koji je uspostavio je najjasnije kriterije svojim esejima i feljtonima te ih najbolje obranio svojom književnom djelatnošću, prozom, romanima, dramama i na kraju poezijom".

 

Maroević je dodao kako mu ova knjiga daje dimenziju još veće ozbiljnosti. "Premda je riječ o tekstovima koje sam nije uvrstio u svoje knjige oni su ključni za tumačenje hrvatske poezije i razumijevanje značenja književnosti u nacionalnoj svijesti", naglasio je.

 

Urednik knjige Ivica Matičević rekao je da je bilo vrijedno imati Šoljana u svojoj blizini u vrijeme "kada se činilo da  zaslužujemo bolje od onoga što imamo danas", dodavši kako, u kontekstu značaja djela Antuna Šoljana, ne vjeruje u izreku da nitko nije nezamjenjiv.

 

Po njegovim riječima, Šoljan je pisac bez kojega se ne može, stoga jest nezamjenjiv, pisac je "kojim se ponosimo i zato smo ovdje s radošću, iako se obilježava obljetnica njegove smrti".

 

Antun Šoljan (Beograd, 1932.-Zagreb, 1993.) bio je pjesnik, pripovjedač, dramatičar, romanopisac, književni kritičar, esejist, feljtonist, prevoditelj, priređivač antologija te urednik triju važnih književnih časopisa pedesetih i šezdesetih  – “Međutim”, "Književnik" i “Krugovi”.

 

Bio je pripadnik krugovaškoga književnog naraštaja koji su se okupljali uz časopis “Krugovi”, pisao je pjesme, romane, drame, radiodrame, eseje i feljtone te priredio niz antologija, poput “Sto najvećih djela svjetske književnosti”. U suautorstvu s Ivanom Slamnigom objavljivao je priloge iz teorije književnosti i komparatistike u časopisu “Međutim”. Autor je četiriju romana, a najvažnijim se smatra “Kratki izlet” objavljen 1965. godine. (Hina)