Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Vladimira Crnkovića 'Moji ljudi'

Hrvatski muzej naivne umjetnosti poziva na predstavljanje knjige Vladimira Crnkovića MOJI LJUDI Razotkrivanje ili fragmenti i iz intime, u četvrtak, 18. listopada 2018. u 13.00 sati. 
vrijeme: 18.10.2018.
mjesto: Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Ulica sv. Ćirila i Metoda 3, Zagreb
url: http://www.hmnu.hr/

Uz autora knjige, na promociji će govoriti promotori Tonko Maroević, Petar Prelog i Marijan Špoljar te ravnateljica HMNU-a Mira Francetić Malčić.

U ovoj knjizi nanizano je ukupno 28 kraćih ili dužih esejističkih priloga, odnosno stručnih studija, gdje se raspravlja o nekoliko prominentnih i najvrsnijih umjetnika hrvatske naive – Ivanu Lackoviću, Ivanu Rabuzinu, Ivanu Večenaju, Matiji Skurjeniju, Ivanu Generaliću, Martinu Mehkeku, Miji Kovačiću i Franji Vujčecu – te trojci iznimnih autora hrvatske moderne umjetnosti: Vanji Radaušu, Marijanu Detoniju i Željku Senečiću.

U šest je priloga riječ o analizama, interpretacijama i vrednovanju ključnih novonabavljenih djela za fundus Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u posljednjih desetak godina. Slijede zapisi o nekolicini likovnih kritičara, povjesničara umjetnosti, galerista i muzealaca – Josipu Depolu, Jurju Baldaniju, Vladimiru Gossu, Nadi Vrkljan Križić i Charlotti Zander; te dva prevoditelja: Williamu E. Yuillu i Edi Dermitu – koji su višestruko zaslužni za promociju, interpretaciju i prezentaciju naše naive. U svim je tekstovima prisutna veća ili manja povezanost s problematikom naive i srodnih pojava odnosno s institucijom zagrebačkog Muzeja naive.