koncert

Koncert 'La belle époque... médiévale'


vrijeme: 12.07.2016.
mjesto: Zagreb, MUO

U utorak, 12. srpnja 2016., s početkom u 21 sat, u atriju Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Katarina Livljanić (glas) i Danijel Detoni (klavir) premijerno izvode glazbeno-scenski projekt pariškoga repertoara s početka 20. stoljeća. 

La belle époque... médiévale
Srednji vijek u pariškim salonima početkom XX. stoljeća


Os programa čini nekoliko raznolikih glazbenika toga doba i njihov odnos prema srednjem vijeku : zanimljiv i kontroverzan lik Yvette Guilbert (1865.-1944.), pjevačice, glumice, književnice i intelektualke. Yvette Guilbert je pjevala bogat glazbeni repertoar café-koncerata, glumila u kazalištu i filmovima, pisala prozu, a autorica je i priručnika o interpretaciji vokalnoga repertoara. U suradnji s muzikologom Jeanom Beckom revitalizirala je izvedbu truverskih i trubadurskih srednovjekovnih pjesama koje je izvodila i u Carnegie Hallu u New Yorku uz klavirsku pratnju. Ova karizmatična umjetnica nadahnula je Katarinu Livljanić i Danijela Detonija u stvaranju programa u kojemu se njezine pjesme i tekstovi isprepliću sa srednjovjekovnim napjevima koji su ih inspirirali.

Kroz intimnu, frivolnu, jetku i vijugavu šetnju Parizom iz doba belle époque, uz Yvette Guilbert susrest ćete i ekscentričnoga gospodina s Montmartrea u baršunastome odijelu, Erika Satiea (1866.-1925.), a svratit ćete na trenutak i u rafinirani svijet Clauda Debussyja (1862.-1918.) koji je kao nitko drugi znao uroniti impresionističke madelaine u krhke šalice skrivenih gotičkih melodija.

Koncert priređuju MUO, Francuski institut i Scena Amadeo.

 

(D.H.F., 07.07.2016)