izložba

Željko Kipke / Le peintre enchanteur


vrijeme: 01.07.2016. - 12.08.2016.20,00
mjesto: Zaprešić; Muzej Matija Skurjeni, Aleja Đure Jelačića 8

U Muzeju Matija Skurjeni u Zaprešiću, u petak, 1.srpnja, s početkom u 20 sati, otvara se izložba Željka Kipkea pod nazivom 'Le peintre enchanteur'. Izložba ostaje otvorena do 12. kolovoza.

Na izložbi će se moći pogledati i umjetničko-eksperimentalni film 'Le peintre enchanteur', koji je prikazan službenoj konkurenciji 25. Dana hrvatskog filma u Kinu Europa u Zagrebu.

Izložba je podrška programu muzeja kojim novi ravnatelj želi revalorizirati ostavštinu Matije Skurjenija u kontekstu nadrealističkog pokreta, a temelji se na 'nepoznatim' detaljima iz slikareva života.
 
'Narativ izložbe 'Le peintre enchanteur' oslanja se na autentične dokumente i fiktivne scene koje će zaprešićkog slikara predstaviti na neočekivan način i  približiti duhu aktualnog vremena… Dovoljno je, za početak, spomenuti kako će posve nepoznati dokumenti o Skurjenijevoj podršci Studiju G s početka šezdesetih (u Salonu Šira u Preradovićevoj ulici u Zagrebu) predstavljati osnovu slikarskog projekta. Opće je poznato da je Skurjeni bio povezan s kolegama iz grupe Gorgona, a njegova grafička mapa Eulalija iz 1959. bila je od presudne važnosti za oblikovanje imena zagrebačkog „antikolektiva“… Izložba je u medijskom smislu poticajna jer 26 godina nakon slikareve smrti u fokus javnosti vraća spomen na šezdesete, Radovana Ivšića, Mangelosa i druge slikareve suvremenike… iz teksta Željka Kipkea
Više o izložbi - ovdje.

(M.K., 30.06.2016)