izložba

Lydia Patafta / Sunnyfunny


vrijeme: 04.07.2016. - 01.09.2016.20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Cekao, Ulica grada Vukovara 68

Izložba Lydije Patafta nazvana 'Sunnyfunny', otvara se u ponedjeljak, 4. srpnja, u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Cekao. Izložba ostaje otvoreba do 1. rujna.
Koncept stvarnosti kojisustavno razvija Lydia Patafta autentično bilježi našu svakodnevnicu i naše dekadentno, disfunkcionalno društvo, bez imalo uljepšavanja. Ova je slikarica već u ranijim ciklusima radova redovito obuhvaćala različite slojeve urbane kozmogonije kroz naglašeno analitičan diskurs pa i u novoj seriji slika ne bježi od tema urbane alijenacije i dehumaniziranog civilizacijskog kaosa.

Teme otuđenosti pojedinca, obitelji i prijatelja te emotivno-mentalne disfunkcionalnosti javljaju se i u ovoj seriji slika, iako umjetnica u vizualnom dijelu aplicira formalno poigravanje nasljeđem pop-ikonike koja naglašava prividno veselu temu odmora, kupanja, sunčanja i bazenske zabave. No, iza prvog plana motiva odmora i opuštanja, pred nama se otkrivaju prizori koji više podsjećaju na scene iz Posljednjeg suda, stratišta, otpada jedne civilizacije pa i Čistilišta. Motiv bazena – koji se već javljao u nekim ranijim radovima Lydie Patafte – više nije parabola riznice podsvijesti, mjesta u kojemu su pohranjene „zabranjene“ emocije, osobne i obiteljske tajne i frustracije, niti ga kroz element vode očitavamo kao metaforu intimnog pročišćavanja i obnavljanja. Sada su to bazeni-kloake, jame za recikliranje emotivnog i općedruštvenog otpada koji nije na vrijeme počišćen i saniran.

U tim depresivnim prizorima kao da nema pravog dnevnog svjetla ili Sunca, to je svjetlo nekog čudnog sumraka ili poluoblačnog vremena, jer i likovi na slikama tek su artificijelne ljušture pravih ljudi. Macho-manekeni, prekvarcani bilderi, žene-lutke pune botoksa ovdje su na sajmu ljudske taštine, trivijalnosti i potpuno ispraznog života. Poze muškaraca aludiraju na vodvilj koji se iz svijeta bilderskih natjecanja, plesnih koreografija ili čak sinkronog plivanja preslikao u stvarni život, u kojemu se gubi granica između svijeta fikcije, foto-shootinga i normalnih konvencija ponašanja u svakodnevici. Svi su likovi u velikom izlogu taštine, dok se perverzan kult presavršenog izgleda polako, ali sigurno odražava i na djecu.

Naslov serije slika odabranih za ovu izložbu sugerira gorku ironiju umjetnice spram današnjih uloga i emocija koje ljudi prezentiraju okolini, ali i krajnje apokaliptičnog ozračja svijeta u kojemu i vrijeme godišnjih odmora postaje tek novom pozornicom za pokazivanje narcisoidnosti i duhovne ispraznosti. Iva Körbler

(M.K., 30.06.2016)