izložba

Krležini ženski likovi iz fundusa NSK


vrijeme: 04.07.2016. 12,00
mjesto: Zagreb; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu Hrvatske bratske zajednice 4

U ponedjeljak, 4. srpnja, u 12 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvara se izložba 'Krležini ženski likovi iz fundusa NSK: rukopisi, tiskopisi, crteži, dokumenti…'. Na otvorenju će govoriti dr. sc. Lada Čale Feldman, dr. sc. Irena Lukšić te dr. sc. Ivan Kosić, voditelj Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložba je dio programa 5. festivala Miroslav Krleža, koji je ove godine posvećen Krležinim stvarnim i imaginarnim ženama.

Posjetitelji će, između ostalog, imati priliku vidjeti Krležine autografe, strojopise s ispravcima te prva izdanja njegovih proznih i dramskih djela iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u kojima lik žene redovito zauzima znakovit sadržajni i simbolički prostor. Izložen će biti i izbor iz fotografija te karikature Mirka Uzorinca iz fonda Grafičke zbirke NSK.

U ovogodišnjem izdanju Festivala Miroslav Krleža sudjelovat će oko 120 umjetnika, a događanja će se odvijati na Krležinu Gvozdu, u Teatru &TD, Mađarskom institutu u Zagrebu, Hotelu Esplanade u Zagrebu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te u Opatiji. Detalji vezani uz program dostupni su u programskoj knjižici Festivala.

„Nova čitanja Krleže, dakako, na temelju postojećih interpretacijskih predložaka, potaknula su Festival Miroslav Krleža da svoje peto izdanje posveti Krležinim ženskim likovima gdje ćemo nastojati propitati zaključak Stanka Lasića o tome da se u središtu Krležine paradigme nalazi protagonist koji će tragati za smislom, apsolutom i pritom će se kretati od nekog autoriteta (od Pretpostavljenog, npr.Oca – obiteljskog, nacionalnog, vjerskog) k nekoj ljubljenoj osobi (Ženi): transgresija homo politicusa u homo eroticusa.“ (Iz programske knjižice Festivala)

(M.K., 30.06.2016)