Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Helene Mardešić-Sikore u Splitu

Samostalna izložba akademske slikarice Helene Mardešić-Sikore naziva 'Slikati obično - otkrivati skriveno' otvorit će se u četvrtak, 27. rujna u 20 sati, u Sveučilišnoj galeriji 'Vasko Lipovac' u Splitu.
vrijeme: 27.09.2018.
mjesto: Split, Sveučilišna knjižnica u Splitu, Sveučilišna galerija Vasko Lipovac, Ruđera Boškovića 31

Izložba prikazuje umjetničino slikarsko stvaralaštvo nastalo u protekla dva desetljeća, a prvi put ovom izložbom će cjelokupno biti izloženi svi ciklusi radova  kao i dosad nikada izlagana djela nastala u protekle dvije godine.

Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita, a podržana je i od strane Ministarstva kulture u sklopu projekta „Europska godina kulturne baštine 2018.“

Radovi će se moći pogledati do 12. listopada 2018.

Iz teksta kataloga kustosa Tonća Šitina

(…)Krajnja ponesenost i utvrđivanje likovnih kriterija koji nose  Helenu Mardešić-Sikoru u kaotičnom vremenu srednje umjetničke škole u Splitu, a potom i Likovne akademije u Zagrebu (diplomirala 1998.) nisu mladu umjetnicu formirali kao buntovnicu ili radikalnog inovatora, već radije kao nekoga tko u sebi utvrđuje pouzdane standarde i ne slijedi slijepo postmodernističke diktate s obiljem promjena i formalnih imperativa. Istina, Helena ne bježi od citata, ponavljanja motiva, referiranja na starije umjetnike (npr. Ivančić), ali ne da bi „skidala“, već reinterpretirala, tragala za novim rasponima mimezisa i fizisa oslikane površine, odnosom prema podlozi i funkciji kontrapunkta s ekspresivnim naglascima do ritmizacije crteža i krajnje iskrenosti pred motivom (Vrkljan, Keser). Pokazat će se da je ostajanje izvan dominantne umjetničke atmosfere, silne produkcije i medijske galame uz formiranje individualne pozicije, prvenstveno tretiranjem slike kao autonomne i neponovljive estetske činjenice, od posebne važnosti. Postizanje artističke svijesti ide usporedo s izgradnjom specifičnog vizualnog jezika i komunikacije koja želi nešto otkriti ili upozoriti ma koliko se umjetnica suzdržano odnosila prema svemu što okružuje prostor same likovnosti. (…)

https://www.facebook.com/events/558770431245604/