Preskočite na glavni sadržaj

Prva knjiga iz novog ciklusa Karla Ovea Knausgaarda 'Jesen' u hrvatskim knjižarama

Norveška književna zvijezda Karl Ove Knausgaard, autor monumentalne šestotomne 'Moje borbe', napisao je novu autobiografsku kvadrilogiju knjiga čiji će se prvi dio 'Jesen', intimna sentimentalna lamentacija o životu upućena nerođenoj kćeri, ovaj tjedan naći na policama hrvatskih knjižara.
vrijeme: 24.09.2018.
 

Knjiga, objavljena u izdanju nakladnika OceanMore i prijevodu Muniba Delalića, prvi je dio kvadrilogije "Årstid encyklopedien" (Enciklopedija godišnjih doba: Jesen, Zima, Proljeće, Ljeto). Odmah po objavi roman je dočekan s oduševljenjem kritike te je postao bestselerom New York Timesa.

 

Glavninu knjige čine intimni zapisi o svakodnevnom životu sa ženom i djecom u ruralnoj Švedskoj tijekom jedne jeseni, nadahnuti tekstovi prožeti sjećanjima iz djetinjstva. "Ništa ne uzmiče autorovoj pozornosti, čak i ono naizgled posve nebitno. Sunce, pliskavice, jabuke, plastične vrećice: sadržaj svakodnevnoga života pogonsko je gorivo Knausgaardove umjetnosti", stoji u najavi.

 

Počinjući s pismom nerođenoj kćeri, Knausgaard u knjizi nudi tankoćutni pogled na začetak jedinstvene i dragocjene povezanosti roditelja i djeteta, polako uvodeći kćer u svijet koji ju okružuje, a kojega će uskoro i sama postati dio: "28. kolovoza: Dok ovo pišem, ništa ni o čemu ne znaš, ne znaš što te očekuje, u kakav ćeš svijet doći. A ni ja ne znam ništa o tebi. Vidio sam ultrazvučnu sliku, i spustio ruku na trbuh u kojemu ležiš, to je sve. Preostalo je šest mjeseci do tvojega rođenja, i za to se vrijeme može bilo što dogoditi, ali vjerujem da je život jak i silan, i vjerujem da će s tobom sve biti u redu, da ćeš se roditi zdrava i čila i jaka. … pokazujući svijet tebi, malena, svoj život činim vrijednim življenja".

 

Knjiga je najavljena kao intenzivno i nadahnjujuće prozno iznenađenje sastavljeno od britkih kratkih eseja koji čitatelja ostavljaju bez daha, ponovo pokazujući Knausgaarda kao posebno nadarenog pisca koji nas fotografskom neposrednošću navodi da svijet gledamo na nove i nepredvidljive načine.

 

"Detaljno razlažući stvari i pojave, Knausgaard stvara osobnu enciklopediju iskustava i misli te pritom pokazuje koliko je naš svijet zapravo nespoznatljiv i divan".

 

Karl Ove Knausgård (1968.) autor je heksaloga "Moja borba" (2009.-2011.), prodanog u Norveškoj u više od pola milijuna primjeraka i smatranog najznačajnijim djelom skandinavske književnosti 21. stoljeća. Napisao je još "Ute av verden" (1998., Nagrada norveških književnih kritičara), te "Ima vrijeme za sve" (2004.), koji je osvojio je niz nagrada te je nominiran za Nagradu Nordijskoga vijeća. OceanMore objavio je dosad i prvih pet dijelova "Moje borbe" (prijevod Anja Majnarić), a "Ima vrijeme za sve" nakladnik Vuković&Runjić (Munib Delalić). (Hina)