izložba, predstava

Izložba i Gala večer u čast Mije Čorak Slavenske u 'Trešnji'


vrijeme: 10.06.2016.
mjesto: Zagreb; Gradsko kazalište Trešnja, Mošćenička 1

U povodu obilježavanja stote obljetnice rođenja istaknute plesne umjetnice Mije Čorak Slavenske, prve hrvatske primabalerine, u zagrebačkom Gradskom kazalištu 'Trešnja' u petak, 10. lipnja, se održava prigodna proslava pod imenom 'Suvremenost i svevremenost Mije Čorak Slavenske', koja obuhvaća izložbu fotografija te najveće plesačice svoga vremena te Gala večer na kojoj će revijalno nastupiti eminentni plesači suvremenog plesa.

Kako se ističe u najavi, program je rezultat suradnje s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske, a riječ je o svojevrsnoj nadgradnji tradicionalnog Hrvatskog natjecanja u suvremenom plesu "Mia Čorak Slavenska" koje već deset uzastopnih godina u Trešnji koncem svake kazališne sezone okuplja mlade plesače.
 
"Ovogodišnje, jubilarno druženje ima drugačiji koncept - uz pomoć Udruge plesnih umjetnika Hrvatske te Umjetničke akademije u Osijeku pripremili smo izložbu fotografija Mije Čorak Slavenske te Gala večer na kojoj će revijalno nastupiti eminentni umjetnici, plesači suvremenog plesa Larisa Navojec, Tamara Curić, Maša Kolar, Stošija Zrinski, Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić, Matea Bilosnić, Ana Kreitmeyer i Ana-Maria Bogdanović", stoji u najavi.
 
Umjetnička akademija u Osijeku proglasila je 2016. "Godinom Slavenske" te, u suradnji s nizom ustanova u regiji i šire, umjetnicima i znanstvenicima, nastavnicima i studentima, organizira predavanja, izložbe, interdisciplinarne projekte nadahnute i posvećene velikoj balerini.
 
"Mia Čorak Slavenska (1916.-2002.) plesačica je koja je otkrila beskonačne mogućnosti izražajnosti i slobode u plesu; plesna umjetnica koja nije pristala na podjele unutar plesa kao kazališne umjetnosti i angažirana plesna umjetnica koja se beskompromisno borila za struku. Ovogodišnjom proslavom 'Suvremenost i svevremenost Mije Čorak Slavenske', Trešnja i UPUH pridružili su se navedenoj manifestaciji kojoj je cilj vratiti veliku Plesačicu u memoriju i kulturnu baštinu zajednice", dodaje se u najavi.
 
U sklopu programa, Larisa Navojec i Tamara Curić iz Plesnog centra TALA izvest će isječak iz predstave "Displaced"; Maša Kolar izvest će isječak iz predstave "Trijada", a Stošija Zrinski iz predstave "Iz dječjeg crteža".
 
U sjećanje na "najveću plesačicu svoga vremena" bit će izvedeni dijelovi plesnih predstava "Ti" (izvođači Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić), "This is you?" (Matea Bilosnić), "Prema početku" (Ana Kreitmeyer) i "U prostoru bez" (Ana-Maria Bogdanović). (Hina)

(R.P.B., 06.06.2016)