Preskočite na glavni sadržaj

Visualia Festival 2018.

Visualia Festival  2018.
Visualia Festival, koji se u Puli ove godine održava 13. do 15. rujna, slavi šestu obljetnicu. Iako je Festival usmjeren na domaće umjetničke i kreativne snage kojima otvara prostor za promociju, ove će se godine predstaviti i neki međunarodni umjetnici.
vrijeme: 13.09.2018.
mjesto: Pula
Ukupno  će se predstaviti 19 umjetnika/ umjetničkih grupa koji će izlagati 22 rada na 12 različitih lokacija, najavljuje organizator.

U organizaciji Udruge Sonitus i Turističke zajednice grada Pule te u suradnji s Arheološkim muzejom istre te Povijesnim i pomorskim muzejom Istre i brojnim partnerima, ova manifestacija ima za ciljeve promicanje modernih radova iz područja audiovizualne umjetnosti te doprinosi povećanju kulturnog kapitala, isticanju umjetničkih vrijednosti te stvara mogućnost razvoja i izražavanja novih mladih umjetničkih snaga. 

Svakako je jedan od naj atraktivnijih radova video igra Aquadventure koja se premijerno prikazuje na ovogodišnjoj Visualiji. Inspirirana je ekologijom i radom lokalnog Aquariuma Pula u njihovom odsjeku za rehabilitaciju morskih kornjača, a bazira se, sada već na kultnu video igru iz 80-tih godina, Pacman koja će oduševiti kako mlađe tako i one iskusnije gejmere. Tvorci video igre Aquadventure su kreativci iz Visualije Group koji su je osmislili i tehnički realizirali, programirao ju je Edi Crnković, dok je Undertoon zaslužan za vizualno rješenje, osmišljavanje i animaciju likova i ostalih elemenata. Aquadventure bit će predstavljena u formi video mapping na pročelju zgrade područnog ureda Porezne uprave u Puli.

Osim domaćih snaga, i ove godine imamo brojne inozemneu mjetnike čije ćemo radove moći vidjeti naVisualia Festivalu. You are here... somewhere else u prijevodu Ti si ovdje... negdje drugdje projekt je dvojca Matthieu Tercieux i Edouard Souillot. Njihovo je stvaralaštvo okrenuto stvaranju društvene interakcije gdje posjetitelji postaju glavni protagonist stvarajući svoje kompozicije tijekom interakcije s drugima. Ovoim je već drugo predstavljanje pulskoj publici, a ono što ovaj project čini jedinstvenim je aktivno uključivanje lokalne zajednice u izradi projekta. Pa osim što će pulski umjetnik i dizajner Undertoon izraditi i oblikovati mape grada, glavnu ulogu imat će mališani iz Dječjeg vrtića Bambi. Njihovi likovi i vizije budućnosti bit će korišteni za izradu interaktivne mappig projekcije na pročelje zgrade i sam pod na Forumu.

Francuski duo Jeremy Oury i Antoine Briotčine Collectif ARCAAN koji će pulsku publiku po prvi puta upoznati s 360 mappingom, a to je ujedno i prvi takav mapping naovim prostorima. 3D video mapping  pod sugestivnim nazivom Immersive ponavljatće se svakih 15 minuta, a ono zbog čega je specifičan je činjenica da se video projicira u krugu od 360 stupnjeva, dok se publika nalazi u sredini. Ovaj iznimno atraktivan mapping prezentirat će se na novoj lokaciji te se zahvaljujemo na toj mogućnosti, dvorištu pulskog Samostana i crkve sv. Franje na Usponu sv. Franje Asiškog.

Zaslužan za fotografije i vizualni identitet festivala za 2018. godinu je pulski umjetnik Jean Sambolec koji djeluje samostalno, ali i kao član kolektiva Visualia Group.

https://visualia-festival.com/
https://www.facebook.com/VisualiaFestival/