x ostalo

Trogir u petak otvara Muzej sakralne umjetnosti


vrijeme: 08.07.2005. - 08.07.2005.
mjesto: Trogir

Muzej katedrale - zbirka sakralne umjetnosti, u prostorima župnoga dvora u Trogiru, nakon dvije godine priprema i desetgodišnje restauracije, svečano će biti otvoren u petak, 8. srpnja, potvrđeno je u Gradskom poglavarstvu.

Muzej će, najavljeno je, otvoriti ministar kulture Božo Biškupić u nazočnosti brojnih kulturnih, političkih i drugih gostiju koji su sudjelovali u ostvarenju toga projekta što je u kulturnim i stručnim krugovima već nazvan događajem stoljeća u hrvatskoj kulturi.

Na svečanosti otvorenja bit će predstavljena i "Bogorodica s djetetom" Ivana Duknovića koja je već stigla iz Londona, koja će u Muzeju katedrale ostati godinu dana dok se ne uredi prostor u Gradskom muzeju. Taj reljef, donedavno nepoznato djelo renesansnog kipara rođena kod Trogira, hrvatska je Vlada kupila potkraj lipnja od jedne od londonskih galerija za 2,7 milijuna kuna. Dio troškova podmirio je i Trogir.

Trogir time dobiva Muzej kojim će, s postojećima, Gradskim muzejom i Zbirkom benediktinskoga samostana u kojemu se čuva i grčki reljef boga sretnog trenutka Kairosa, zasjeniti mnoge gradove ne samo u Hrvatskoj, ističe Radoslav Bužančić iz splitskoga Konzervatorskog zavoda, uz Joška Belamarića i Vanju Kovačić autor toga projekta.

Bogata zbirka koju, među ostalim, tvore djela Blaža Jurjeva Trogiranina, Paola Veneziana, Nikole Firentinca, Alesandra Vittorija, Ivana Duknovića i drugih, zatim kodeksi, pergamene te liturgijsko srebro i zlato, do sada zbog nedostatka prostora nije mogla u cijelosti biti predstavljena onako kako zaslužuju tako vrijedna djela.

U muzeju je izloženo raspelo s pobjedonosnim Kristom iz 14. stoljeća s luka crkve svetog Ante na Čiovu, brojne slike starih majstora. Jedna je dvorana posvećena opusu Blaža Jurjeva Trogiranina s njegovim najpoznatijim djelima. Izložena su i četiri izvorna Vittorijeva apostola sa zvonika trogirske katedrale koji su zamijenjeni replikama te brojne stare knjige iz 13., 14. i 15. stoljeća, kaptolska knjižnica iz 13. i 14. stoljeća...

Osim u prizemlju i na prvom katu župnoga dvora dio trogirskoga blaga izložen je u sakristiji katedrale, bogata zbirka liturgijskoga zlata i srebra, i u pinakoteci u crkvi svetog Ivana Krstitelja gdje su smještene skulpture.

U ostvarenju toga projekta sudjelovali su vjernici svojim darovnicama, grad Trogir, Župni ured, Ministarstvo kulture i brojne strane zaklade.

Hina