Preskočite na glavni sadržaj

Deveti MAGfestival ove godine i u katedrali sv. Dujma

Deveti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine od 30. kolovoza do 9. rujna već tradicionalno održati u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, ali ove godine i u katedrali sv. Dujma, u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Umjetnički voditelji MAGfestivala su Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy. 
vrijeme: 30.08.2018.
mjesto: Split
url: https://www.udrugamag.com/

Tijekom prvih osam godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 260 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 7500 posjetitelja što je za festival klasične glazbe izvrsna brojka. MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela. Kroz osmogodišnju povijest festivala, bez obzira na političke, ekonomske i druge uvjete, festival se iz godine u godinu razvijao i uživao sve veću potporu nadležnih institucija i publike, te je stekao ugled na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Ovogodišnji glazbeni program donosi nam pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomirani komorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladi glazbenici koji će po prvi puta dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.

Festival će u četvrtak 30. kolovoza otvoriti atraktivni, međunarodno priznati kvartet saksofona Mobilis iz Austrije, koji će izvesti stilski raznolik, ali pomno oblikovan program na kojem će se naći i skladba splitskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora. Festivalski ansambl – MAG ansambl, opet priprema glazbenu poslasticu. U subotu 1. rujna u izvedbi članova Udruge MAG i gostiju čut ćemo komorne skladbe Martinůa i Dohnányja nastale u 20. stoljeću, djela koja se rijetko izvode na pozornicama u Hrvatskoj.

I ove godine MAGfestival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U utorak, 4. rujna, u jedinstvenom ambijentu katedrale sv. Dujma Trio LUR će izvesti djela hrvatskih skladatelja nastala u periodu od baroka pa sve do suvremenog doba. Posebna misija MAGfestivala je omogućiti mladim komornim sastavima da se predstave široj javnosti i tako dobiju poticaj za daljnje djelovanje. Tako će se ove godine u petak 7. rujna predstaviti Trio Slavenski sastavljen od nagrađivanih mladih hrvatskih glazbenika.

Za kraj festivala, u nedjelju 9. rujna,  sve posjetitelje očekuje glazbena poslastica Zagrebački kvartet. Slobodno možemo reći jedan od najuglednijih hrvatskih komornih sastava, s gotovo stoljetnom tradicijom, dolazi u Split nakon nekoliko godina, prvi puta održati koncert u okviru MAGfestivala u sklopu kojeg će izvesti kapitalna djela napisana za ovu vrstu sastava.

Svi koncerti počinju u 20 sati. Cijene ulaznica su 40 kn za pojedinačni koncert te 120 kn za sve koncerte (jedan koncert gratis). Karte su mogu kupiti na recepciji Muzeja grada Splita.

Pokrovitelji događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita.

https://www.udrugamag.com/magfestival/
https://www.facebook.com/udruga.mladihakademskihglazbenika