predstavljanje

Orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije - monografija


vrijeme: 08.05.2016.

Monografija 'Orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije' Križevčanina Marka Đurakića, biskupijskog povjerenika za taj instrument, predstavljena je u nedjelju navečer u križevačkoj župnoj crkvi svete Ane. Kako je istaknuto na predstavljanju, bogato ilustrirano djelo na 360 stranica najtemeljitije je djelo o orguljama dosad objavljeno u Hrvatskoj.

O knjizi, koju je objavila Bjelovarsko-križevačka biskupija, govorili su bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, prof. Emin Armano sa Zagrebačke muzičke akademije, Tomislav Faullend Heferer, voditelj Umjetničke radionice Heferer, najstarije hrvatske gradionice orgulja i autor Marko Đurakić.

Monografija obrađuje postojeći fond orgulja biskupije, a navedeni su i podaci o orguljama koje više ne postoje. Tekst je popraćen fotografijama orgulja i sakralnih prostora u kojima su smještene. Autor fotografija je Goran Bekina.

Prvi put su objavljene fotografije orgulja koje su nekad bile u konkatedrali svetog Križa, 1912. godine, te župne crkve Blažene Djevice Marije Žalosne u Križevcima, 1938. godine, kao tehnički nacrt poznatog arhitekta Hermana Bollea koji je projektirao orgulje župne crkve svete Ane u Križevcima. (Hina)

(D.H.F., 09.05.2016)