izložba

Izložba 'Uspješne Romkinje u Europi' u Vinkovcima


vrijeme: 05.05.2016.
mjesto: Vinkovci; Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, Ivana Gundulića 6

U vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u četvrtak je otvorena izložba 'Uspješne Romkinje u Europi', a predavanje na istu temu održala je Adaleta Dinasi, voditeljica Udruge 'Romski putevi – Romane droma' iz Zagreba koja je i organizator izložbe.

“Naša je udruga inicirala i osmislila projekt kalendar 'Uspješne Romkinje u Europi' kojim želimo promovirati onu drugu, uspješnu stranu romske populacije o kojoj se gotovo ništa ne zna i o kojoj se ne govori. Ovo je rijetka prilika za upoznavanje žena Romkinja koje su se, usprkos strogoj tradicionalnoj sredini, uspjele izdignuti iz izolirane sredine, ostvariti sebe, oživotvoriti i ugledati svoje snove”, kazala je Adaleta Dinasi.
 
Prema njezinim riječma, uspješne Romkinje svjedoče o temeljnim pozitivnim promjenama unutar same jezgre romske obitelji.
 
Posjetitelji na fotografijama mogu vidjeti mr. sc. književnosti Mariju Aleksandrović (Srbija), prof. glazbe Bajsu Arifovsku (Republika Makedonija), književnicu Luminitu Cioabu (Rumunjska), dipl. pravnicu Žaklinu Durmiš (Makedonija), nastavnicu Nataliju Ignac (Hrvatska), mr. sc. farmacije Nuru Ismailovsku (Hrvatska), ekonomisticu Jelenu Jovanović (Srbija), dr. sc. znanosti Lilyanu Zhelnovu Kovatchevu (Bugarska), kraljicu romske glazbe Esmu Redžepovu (Makedonija), novinarku Mirditu Saliu (Makedonija) i književnicu Bronislavu Papuszu Wajs (Poljska).
 
Sve nazočne pozdravila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Emilija Pezer poručivši kako se nada da će izložba pridonijeti rušenju stereotipa koji u društvu postoje o Romima. (Hina)

(R.P.B., 06.05.2016)