festival

Kliofest 2016.


vrijeme: 11.05.2016. - 14.05.2016.
mjesto: Zagreb

3. festival povijesti Kliofest održat će se od 11. do 14. svibnja 2016. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i na još nekoliko lokacija u Zagrebu, a 13. svibnja 2016., na dan povijesti, u još petnaestak gradova i mjesta u Hrvatskoj.  

Festivalu nazvanome prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: da posjetiteljima približi povijesnu znanost i njezine stvaratelje, da popularizira nakladničku djelatnost na polju historiografije i srodnih znanosti, da potakne raspravu među povjesničarima o nekim važnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu, da tijekom nekoliko dana povijest bude u žiži kulturnih događanja.

Uz okrugle stolove, tribine, predstavljanja knjiga i predavanja, na Kliofestu će biti i nekoliko radionica koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici, dvije izložbe, jedna iz gornjostubičkog Muzeja seljačkih buna i druga iz Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu, te jedan mali povijesni kviz – Kliotest. U suradnji s Udrugom Krila pokazat ćemo i mogućnosti terapije pomoću konja. Na festivalu sudjeluju mnogi poznati hrvatski povjesničari, a bit će i nekoliko gostiju iz inozemstva.

Četrdesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz povijesti i srodnih znanosti. Nekim će knjigama cijene biti znatno snižene.

Glavni dio programa odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nekoliko promocija knjiga i razgovora bit će u Knjižnici Bogdana Ogrizovića i Hrvatskom državnom arhivu.

Deplijan

(D.H.F., 03.05.2016)