radionica, kolonija

Radionice zračnih vještina i cirkuske pedagogije


vrijeme: 16.05.2016. - 20.05.2016.
mjesto: Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade
organizator: Cirkorama

U sklopu Proljetnog cirkusa u Pogonu od 16. do 20. svibnja  Cirkorama organizira radionice zračnih vještina i cirkuske pedagogije.
Francuska cirkusantica  Annabelle Lares podučavat će zračne vještine, odnoso tehnike rada s užetom i cloud swingom. Radionica je namijenjena svima s iskustvom u prakticiranju zračnih vještina. U pet dana radionice usvajati će se osnovne tehnike akrobacija na užetu kroz rad na dinamici, specifičnoj pripremi mišića, padovima i sekvencama.

Osnivač i voditelj cirkuske škole Turbul u Nimesu Pierro Chartiera  vodit će  pedagošku edukaciju  na temu primjene cirkusa kao alata u svakodnevnom životu, socijalizaciji i izgradnji samopouzdanja kod svih dobnih skupina. Cirkuska pedagogija koja  će se podučavati na radionici se primarno ne odnosi na edukaciju u cirkuskim stručnim školama, već na primjenu cirkusa u svakodnevnom životu, socijalizaciji i izgradnji samopouzdanja kod svih dobnih skupina.

Radionice su zamišljene tako da polaznici/e, kroz teoriju i praksu, nauče osnovne pedagoške principe u radu s djecom i mladima. Na radionicama će biti riječi o različitim strukturama cirkuske pedagogije u Francuskoj i radu sa djecom u cirkuskim školama, o sigurnosti pri radu i osiguranju kod određenih cirkuskih disciplina, kao i o modelima izgradnje i planiranja aktivnosti.

Detalje o radionicama potražite na:
http://cirkorama.org/radionica-cirkuske-pedagogije/
http://cirkorama.org/radionica-zracnih-vjestina-uze-i-cloud-swing/

Prijave za radionice se mogu slati do 10. svibnja na adresu cirkorama@gmail.com.

Proljetni cirkus u Pogonu je dvotjedno događanje u organizaciji artističkog kolektiva Cirkorama. Uz stručne radionice i edukacije od 15. do 30. Svibnja ovaj projekt u  Pogon Jedinstvo donosi i predstave te puno cirkuske  zabave.

Cirkorama će u Pogonu 22. i 23. svibnja izvoditi svoju već poznatu predstavu zračnih akrobacija i podnih improvizacija Danse Macabre - pokušaj vertikalnog povratka. Dvotjedno cirkusko druženje u Pogonu Jedinstvo će završiti premijerom najnovije Cirkoramine predstave Torture koja je na rasporedu 28. i 29. svibnja.

Projekt sufinancira Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Balkan Arts & Culture Fund, a realiziran je u suradnji  sa  Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade - Pogon, Francuskim institutom, AKC Medikom i Subscenom.

Cirkorama je artistički kolektiv koji se bavi promicanjem cirkuske umjetnosti kroz edukacije, predstave, performanse, ulične akcije i različita događanja. Njegovi osnivači su među prvima, kao dio neformalne skupine Nova loža lude mame Autonomnog kulturnog centra Attack, doveli žongliranje na ulice hrvatskih gradova. Nakon žongliranja i štula su uslijedile akrobacije na svili, trapezu, ringu, partner akrobacije te klaun tehnika, a danas uz vlastitu produkciju stečena znanje dijele kroz brojne radionice. Proljetni cirkus u Pogonu nastavak je aktivnosti Cirkoraminih međunarodnih projekata Laboratorij cirkuske umjetnosti i Cirkobalkana.

Kroz Laboratorij cirkuske umjetnosti kolektiv od 2009. godine kontinuirano organizira edukacije zainteresiranih za cirkusku umjetnost i vještine, kao i stručne obuke cirkuskih pedagoga. Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s Udruženjem Cirkusfera iz Srbije i cirkuskim kolektivima iz Francuske nastao je i njihov drugi veliki međunarodni projekt Cirkobalkana. Postavljanjem cirkuskog šatora, kao neovisnog edukacijskog i izvedbenog prostora na različite lokacije, Cirkorama s partnerima kroz ovaj projekt radi na širenju i osnaživanju cirkuske scene u regiji. 
 Više informacija o Proljetnom cirkusu u Pogonu i Cirkorami potražite na www.cirkorama.org.
Cirkoramu pratite na facebook stranici www.facebook.com/cirkorama.

(L.V., 03.05.2016)