predstavljanje

Predstavljanje knjige Lucije Leman 'Metapjesnik: Percy Bysshe Shelley kroz tumačenje, prijenos i prijevod'


vrijeme: 05.05.2016. 12:00 sati
mjesto: Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

U četvrtak, 5. svibnja u 12 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb) održat će se predstavljanje knjige  Lucije Leman 'Metapjesnik: Percy Bysshe Shelley kroz tumačenje, prijenos i prijevod'.

Osim autorice, u predstavljanju će sudjelovati dr. sc. Sibila Petlevski, dr. sc. Martina Domines Veliki i Branko Čegec. 
 
O knjizi:

"Unatoč tomu što je uz G. Byrona i J. Keatsa bio najvažniji predstavnik drugog naraštaja engleskih romantičkih pjesnika, poznatih pod nazivom 'sotonski pjesnici', P.  B. Shelley je sve do pojave knjige 'Uvod u romantizam' Marijana Bobinca u nas bio izrazito zanemaren pjesnik, poznat tek po nekolicini lirskih uradaka uvrštenih u različite antologije. Čak ni činjenica da se utjecajna dekonstrukcijska kritika na Sveučilištu Yale bavila ponajviše njegovim djelima, nije to promijenila sve do pojave prijevoda i znanstvenoga magistarskog rada Lucie Leman." (dr. sc. Boris Senker)
 
"Knjiga Lucije Leman 'Metapjesnik Percy Bysshe Shelley kroz tumačenje, prijenos i prijevod' sadrži prvi hrvatski prijevod Shelleyeva književnoteorijskog teksta 'A Defence of Poetry' (1821) koji, osim što se odlikuje vrsnoćom književnoga prijevoda s engleskoga na hrvatski jezik, upućuje i na uzajamnu referencijalnost romantizma i postmodernizma na temelju paralela između antologije i hiperteksta, kao i na temelju pristupa književnom kanonu i intertekstualnosti." (dr. sc. Sibila Petlevski)
 
O autorici:

Lucia Leman rođena je 5. siječnja 1972. u Zagrebu kao Lucija Stamać. Diplomirala je dramu i performance na Akademiji dramske umjetnosti (1998), te magistrirala komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2007). Završila je znanstveni doktorski studij posvećen poetici engleskog romantičarskog pjesnika Georgea Gordona Byrona na Sveučilištu u Nottinghamu (2013), gdje je predavala diseminaciju i recepciju mediteranske renesansne drame na odsjeku hispanistike (2011-2012).

Književna karijera Lucije Leman započela je 1992, kad joj je, po dobitku nagrade Goran za mlade pjesnike, objavljena prva zbirka poezije 'Uranova kći'. U desetljeću između diplome i magisterija, te uz paralelni rad u kazalištima u Hrvatskoj i Austriji, Lucia Leman bila je prisutna na domaćoj književnoj sceni kao pjesnikinja, prozaistica, esejistica i prevoditeljica, pišući na hrvatskom jeziku i prevodeći s engleskog i njemačkog. Njezina su najpriznatija djela do sada prevedena na njemački jezik, te objavljena u Njemačkoj i u SAD-u.

(L.V., 29.04.2016)