Preskočite na glavni sadržaj

ZFF: Natječaj za prijavu filmova i projekcije na Tuškancu

Prijave za ovogodišnje, šesnaesto izdanje Zagreb Film Festivala (ZFF),  koje će se održati u studenom, otvorene su do 21. kolovoza za međunarodnu konkurenciju i 1. listopada za filmove programa 'Kockice', a u međuvremenu na Ljetnoj pozornici Tuškanac festival prikazuje odabrane filmove iz svoje distribucije.
vrijeme: 20.07.2018.
mjesto: Zagreb; Ljetna pozornica Tuškanac
url: http://www.zff.hr
 

ZFF će od 11. do 18. studenog u Zagreb već tradicionalno dovesti niz filmaša i predstaviti u natjecateljskom programu filmove međunarodnih i hrvatskih autora, s fokusom na debitantske radove.

 

Natjecateljski program donosi prve i druge dugometražne i kratkometražne igrane filmove - u glavnom festivalskom programu dosad su se natjecali redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva, pa čak i Georgea Clooneyja.

 

"Kockice" predstavljaju kratkometražne filmove hrvatskih autora i u tom programu stasali su neki autori koji su uspješni i na međunarodnoj sceni, Matija Kluković, Hana Jušić, Dubravka Turić, Antoneta Alamat Kusijanović.

 

Uz konkurenciju ponovno se održavaju popratni filmski programi - Velikih 5, Ponovno s nama, Moj prvi film, a program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje.

 

U sklopu Industrije održat će se i sedmo izdanje radionice Moj prvi scenarij, namijenjene filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni film.

 

Filmovi ZFF-a u ambijentu ljetnog kina Tuškanac

 

Od 20. do 28. srpnja Zagreb Film Festival gostuje na Ljetnoj pozornici Tuškanac s projekcijama nekoliko odabranih izdanja iz njegove distribucije.

 

Izbor ZFF-ovih filmova otvara nekonvencionalna romantična komedija "Isabellino sunce" u kojoj Juliette Binoche u svojoj prvoj suradnji s redateljicom Claire Denis glumi parišku slikaricu u potrazi za ljubavlju.

 

Prikazat će se i dobitnik Zlatnog lava, "Julien u sredini" Xaviera Legranda, napeta triler-drama koja progovara o obiteljskom nasilju i djeci kao kolateralnim žrtvama svađa između roditelja.

 

Jedan od zanimljivih  naslova je i satira o umjetničkom miljeu "Kvadrat", koja je uz Zlatnu palmu odnijela i šest europskih filmskih nagrada.

 

Film jednog od najintrigantnijih filmaša današnjice Rubena Östlunda, inspiriran je redateljevim stvarnim iskustvom tijekom postavljanja istoimene umjetničke instalacije koja nas podsjeća na našu uzajamnu odgovornost.

 

Prikazat će se i "Sicilijanska bajka", mediteranski intoniran triler autorskog tandema Fabio Grassadonia & Antonio Piazza koji je prožet mitološkim elementima, a vodi nas kroz nezaboravnu avanturu u kojoj se samo snagom ljubavi može pobjeći iz smrtonosnog zagrljaja mafije.

 

Tu je i dokumentaristički režirana filmska priča "Ciambra" Jonasa Carpignana o romskom tinejdžeru Piju Amatu, koji glumi samoga sebe u pokušajima da odraste na periferiji društva.

 

Mala revija ZFF-a donosi još crnu komediju "Žaba" Elmira Jukića o ratnom veteranu Zeki, snimljena prema kultnom kazališnom predlošku Dubravka Mihanovića. Riječ je o prvom filmu koji je nastao nakon sudjelovanja na ZFF-ovoj radionici "Moj prvi scenarij".

 

Prikazat će se i slovensko-hrvatski triler "Ivan" Janeza Burgera, o tajkunovoj ljubavnici (glumi je Maruša Majer) koja nevoljko prigrljuje majčinstvo i pokušava pronaći svoje mjesto u svijetu krojenom po mjeri muškaraca. (Hina)