Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Nastanak Države i Kraljevstva SHS - Reakcije iz Zagreba'

Izložba Katarine Horvat, više arhivistice i voditeljice I. odjela za sređivanje i obradu arhivskog gradiva Državnog arhiva u Zagrebu, posvećena je obilježavanju obljetnice – stogodišnjice nastanka Države i Kraljevstva SHS, a otvara se 5. srpnja, s početkom u 13 sati. Izložba je otvorena javnosti do 27. 1. 2019.
vrijeme: 05.07.2018.
mjesto: Zagreb; DAZ, Opatička 29
url: http://daz.hr/
Izložba prikazuje snimke relevantnih dokumenata kao što su zapisnici sjednica Gradskog zastupstva Zagreba na kojima je ono dalo povjerenje Narodnom vijeću SHS, oglasa kojim je Zastupstvo tražilo od građana prinose za Narodnu stražu za grad Zagreb, fotografija okupljenih građana prilikom proklamacije Države SHS, telegrama bana Mihalovicha kojim obavještava Poglavarstvo da u Državi SHS i dalje stoje na snazi zakoni iz ranije države, okružnice Poglavarstva kojom je tijekom listopada 1918. zatvorilo osnovne i srednje škole u gradu radi španjolske gripe i dr. Na izložbi su prikazani i citati pojedinih Zagrepčana koji su i sami bili sudionici povijesnih događaja, kao što su zagrebački gradonačelnik Stjepan Srkulj i kroničar Zagreba Dragutin Hirc. Izložba završava prikazom dojmova i reakcija na novostvorenu državu nekolicine Zagrepčana: Stjepana Srkulja, Stjepana Delića i Ivana Peršića. Osim obilježiti obljetnicu, cilj izložbe je usmjeriti pozornost javnosti na zanimljivo neobjavljeno arhivsko gradivo, vrijedan izvor za nova povijesna i druga istraživanja.
 
O izložbi će govoriti autorica Katarina Horvat i prof. dr. sc. Damir Agičić (r. 1963., redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje predaje kolegije iz hrvatske i svjetske povijesti 19. i 20. stoljeća. Autor je velikog broja radova iz područja hrvatske i povijesti srednje i jugoistočne Europe 19. i 20. stoljeća. Znanstveni interes usmjeren mu je na proučavanje hrvatske te povijesti srednje i jugoistočne Europe u 19. i početkom 20. st.; istraživanje problematike nastave povijesti i udžbenika; proučavanje povijesti hrvatske historiografije, bibliografije i tekstovi o povjesničarima.)
 
Državni arhiv u Zagrebu Međunarodni dan arhiva obilježava i malom izložbom učeničkih radova. Arhiv je uspostavio suradnju sa zagrebačkom Školom primijenjene umjetnosti i dizajna. Učenici škole su nakon posjeta Arhivu, inspirirani viđenim dokumentima, napravili svoje vesele i razigrane dizajne diploma. O izloženim će radovima više reći Sanja Kostanjčar (nastavnica povijesti u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. U Školi zaposlena od 2010. godine kao nastavnica povijesti, a od 2011. predaje etiku. Uz to obavlja poslove ispitnog koordinatora, školskog koordinatora istraživanja u ciklusu PISA, administratora imenika i administratora resursa. Kao nastavnica povijesti sudjelovala u organizaciji i provedbi brojnih terenskih nastava te na županijskom natjecanju iz povijesti. Održala nekoliko predavanja na županijskim vijećima nastavnika povijesti. S obzirom na profil učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, u nastavi često primjenjuje metodu crtanja kao načina povezivanja teorijskog znanja i praktičnog rada, čime je motivirana i ova izložba.)
 

Na manifestaciji će Lovro Matošević, mag.mus violine i Tomislav Parmać, mag.mus pianist izvesti tri muzičke točke.
 

Na početku skupa uvodnu riječ dat će ravnateljica Državnog arhiva u Zagrebu, dr. sc. Živana Heđbeli.