Preskočite na glavni sadržaj

4. Hvar Etno Festival

U razdoblju od 9. do 17. srpnja, u Humcu i Grapčevoj špilji na otoku Hvaru održat će se 4. Hvar Etno Festival 'Drugi dom'. Ove godine se na festivalu susreću i dva EU kulturna projekta (iy programa Kreativna Europa) - European Music Incubator i MagiC Carpets - čime Hvar Etno Festival dobiva i značajnu internacionalnu dimenziju.
vrijeme: 09.07.2018.
mjesto: otok Hvar
url: https://hr-hr.facebook.com/EtnoHvarFestival/

Tema Drugog doma (Second Home) satkana je oko poveznice povijesti pastirskog naselja Humca i Grapčeve špilje s problematikom turističke gentrifikacije, te pojmova umjetničkog nomadizma, migracija i privremenog boravka. Implementacijom teme u kontekst Etno Hvar Festivala, kroz istraživanje i ko- kreaciju u formatu umjetničkih rezidencija te prezentaciju procesa i rezultata u formatu festivala, započet će istraživanje novih ekonomskih modela baziranih na suradnji umjetnika i lokalne zajednice.

 

Osnovna ideja Drugog doma je redefinicija postojećeg Etno Hvar Festivala kao organskog spoja svih tekovina i umjetničkih produkata napravljenih u rezidencijama kroz duži period. Sam festival osmišljen je time kao kulminacija promišljanja i kolaboracija orijentiranih prema revitalizaciji i valorizaciji baštine Humca i Grapčeve spilje, putem aktivne suradnje umjetnika i lokalne zajednice pri istraživanju lokalne povijesti, čime se na suvremeni način dotičnim lokalitetima daje nova vrijednost.


Program u 2018. godini

 

Prilikom provedbe pilot – programa Drugi dom u srpnju 2018. godine devetero će se umjetnika uključiti u program rezidencija i prezentacije u okviru Etno Hvar Festivala – Humac:

 

1.            PaulinaAlmeida (POR)

2.            Pavlica Bajsić Brazzoduro

3.            Tommaso Rolando (IT)

4.            Sara Renar

5.            Ana Kovačić

6.            Vitar Drinković

7.            Barbara Raad

8.            Paolo Giovanni Bonfiglio (IT)

9.            Marko Jozić (RS)

10.         Tatjana Mateša (RS)

 

Format festivala, osmišljen je u obliku interdisciplinarne izložbe / živog muzeja, s programom rezidencija za glazbene i vizualne umjetnike te jasnim naglaskom na kolaboraciji i ko-kreaciji te site-specific intervenciji, povezanim u jednu priču koju sačinjava sveukupnost iskustava, događanja i mjesta, povijesnih i suvremenih. Projekt je osmišljen u svrhu navođenja na promišljanje o budućnosti i turističkoj valorizaciji jedinstvenog primjera dobro očuvane ruralne arhitekture, nekadašnjeg pastirskog naselja Humac, te arheološkog nalazišta Grapčeve špilje, kao i postavljanju pitanja o nepostojanju podataka o lokaciji dijela arheoloških nalaza artefakata kasnoga neolitika, neolitičkoga razdoblja i brončanoga doba nalazišta Grapčeve spilje te potreba da ih se locira i valorizira kao dio lokalne kulturne baštine.