natječaj

Organ Vida: međunarodni natječaj na temu Otkrivanja


vrijeme: 21.04.2016.
prijava: 20.05.2016.

Rok za prijave na međunarodni natječaj Organa Vida na temu Otkrivanja traje do 20. svibnja 2016. O odabiru radova i prijedloga odlučit će nezavisni, festivalski, međunarodni žiri. 

U okviru ovogodišnje teme Otkrivanja pozivaju se autori koji u svojim fotografskim istraživanjima raskrinkavaju vlastite načine gledanja, propituju iskustvo i reprezentaciju autentičnosti i konstrukciju vizualne istine. 

'Temom Otkrivanja zadiremo  direktno u politike pogleda te otvaramo pitanja o discipliniranju subjekata ali i gledatelja u čiji pogled se upisuju očekivanja i reakcije. S kakvim namjerama i kojim jezikom im pristupamo? Polazeći od pretpostavke da se gledatelji imaju pravo informirati o temama od javnog interesa zanima nas kako ih kroz medij fotografije suočavamo s nepoznatim, nezabilježenim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, osobnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama.

Sam čin razotkrivanja neodvojivo je isprepleten i s praksama  izdvajanja, potiskivanja, zasljepljivanja,  ignoriranja,  sakrivanja. Učiniti vidljivim znači otvoriti prostor unutar  fotografije  koji   nam  dozvoljava vizualiziranje otkrića ali istovremeno  i  komentiranje  vlastite  sposobnosti gledanja i bilježenja  istog. Takva zadaća podrazumijeva preuzimanje kontrole ali  i odgovornosti nad produkcijom prepoznatljive slike pojedinaca  ili  grupe  te  za  sobom  povlači  diskusiju o legitimnosti vlastitog autoriteta. 

Kada i na koji način napuštamo sigurnu poziciju promatrača kako bismo poljuljali prividno uspostavljeni autoritet? Umjesto težnje da  se slikom  uhvate i sačuvaju istinite reprezentacije naizgled autentičnog življenog  i/ili  zabilježenog  iskustva, čin  otkrivanja  predstavlja priliku za izmicanje  fiksiranim značenjima u slikama i u ulogama koje preuzimamo. Jednako   tako mikro iskustva samokritike, samoevaluacije  i ogoljavanja omogućavaju nam da progovorimo o nevidljivom, isključenom ili potisnutom u slici.

Bilo da je odabrani fotografski jezik blizak formi izvještaja, ispovijedi ili manifesta zanimaju nas mnogostruki pogledi na istraživanu temu te otvoreni narativi i pluralizmi reprezentacije. ' (Lea Vene)

Početkom srpnja bit će objavljena imena finalista o kojima ove godine odlučuje žiri sastavljen od međunarodnih stručnjaka, umjetnika i festivalskih direkrora. Oni su: Louise Clements (UK), Lea Vene (CRO), Simon Norfolk (UK), Philip Toledano (UK/USA), Donald Weber (CAN) i Gillian Wearing (UK). 

Propozicije natječaja preuzmite na poveznici http://organvida.com/hr/natjecaj/.

(D.H.F., 22.04.2016)