Preskočite na glavni sadržaj

11. Festival opernih arija 'Tino Pattiera'

Jedanaesti međunarodni Festival opernih arija 'Tino Pattiera' održat će se od 30. lipnja do 6. srpnja u Dubrovniku, gdje će na ljetnim pozornicama Kneževa dvora i Dubrovačkih vrtova sunca na četiri koncerta ugostiti vrhunske operne izvođače iz Hrvatske i svijeta.
vrijeme: 30.06.2018.
mjesto: Dubrovnik
 

Kako se ističe u najavi, Festival se već šestu godinu odvija u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a nosi ime i organizira se u znak sjećanja na svjetski poznatog opernog pjevača, tenora Tina Pattieru, veliko i slavno ime europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća rođenog u Cavtatu, gradiću udaljenom dvadesetak kilometara od Dubrovnika.

Ove godine u sklopu festivala u Gradu će gostovati vrsni operni izvođači iz inozemstva i Hrvatske, među kojima sopranistica Nikolina Pinko, švedska mezzosopranistica hrvatskih korijena Katija Dragojević, tenor Lucian Corchis iz Rumunjske i bariton Dimitris Tiliakos.

Kao solisti na jednom recitalu pridružit će im se i dubrovački glazbenici, pijanistica Stefani Grbić i hornist Toni Kursar, a dirigentsku će palicu preuzeti cijenjeni izraelski maestro Noam Zur, šef dirigent simfonijskog orkestra Salte u Argentini koji je ujedno i umjetnički direktor festivala.

Festival otvara 30. lipnja u Kneževu dvoru koncert posvećen Wolfgangu Amadeusu Mozartu, s repertoarom arija iz poznatih opera "Cosi fan tutte", "Don Giovanni", "La Nozze di Figaro" i drugih Mozartovih djela.

Slijedi, 1. srpnja, koncert posvećen dugogodišnjem sponzoru festivala, Dubrovačkim vrtovima sunca u samom hotelu, s nazivom "Guardi le stelle". Recital pod nazivom "German Lied", u programu 3. srpnja, donosi njemačke pjesme u izvedbi sopranistice Nikoline Pinko i baritona Dimitrisa Tiliakosa, uz klavirsku pratnju Stefani Grbić i hornista Tonija Kursara.

Velika završnica festivala bit će, 6. srpnja ispred Kneževa dvora, glazbena večer "posvećena ljubavi, ljubomori i svemu onome između", "La ci darem la mano - Opera Gala", koncert za koji Dubrovački simfonijski orkestar zajedno sa solistima i maestrom Zurom priprema najpoznatije operne arije Mozarta, Verdija, Bizeta, Rossinija, Puccinija, Wagnera i hrvatskog skladatelja Iva Tijardovića.

"Dubrovniku zasigurno ne nedostaje kulturnih događanja, a osobito uz Dubrovački simfonijski orkestar koji uz redovne koncerte tijekom godine, organizira niz festivala i glazbenih ciklusa kao što su Stradun Classic, ciklus barokne glazbe Orlando Furioso, festival Dubrovnik u pozno ljeto i Jesenji glazbeni moskar", poručuju organizatori, najavljujući "dubrovačko ljeto uz najljepše svjetske operne arije".

(Hina)