Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu' predstavlja se u Malom Lošinju

U petak, 15. lipnja 2018. g. u 20 sati, u Galeriji Fritzi u Malom Lošinju otvorit će se gostujuća izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu - 'Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu'.   
vrijeme: 15.06.2018.
mjesto: Mali Lošinj, Galerija Fritzi

Izložba predstavlja jednu od najvećih zbirki rimskog medicinskog pribora u Europi te arheološki materijal popularizira u novom svjetlu.

Tema ove izložbe priča je o liječenju i pristupima liječenju u antičkom (grčkom i rimskom) svijetu. Kako je bolest sastavni dio ljudskog života, od najranijeg se vremena mogu pratiti pokušaji da je se objasni i da joj se odupre. Naglasak izložbe je na povijesti bolesti (anamneza), ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i dan danas. Izložba je prikazala povijesno-logični slijed razvoja medicine i ideja o bolesti u antici. Izložbeni projekt je multidisciplinarnim pristupom na zanimljiv i interaktivan način približio svijet antičke medicine različitim dobnim skupinama i profilima posjetitelja.

Ovaj izložbeni projekt je izuzetno zanimljiv za Lošinjski muzej obzirom na bogatu arheološku podlogu Muzeja, ali i medicinsko naslijeđe koje baštinimo. Naime, lječilišni turizam sastavni je dio lošinjske ponude već desetljećima. Lošinj je 2017. proslavio 130 godina turizma. Lošinjski muzej posjeduje stari ljekarnički namještaj i opremu vezanu uz prvu ljekarnu na Lošinju, koja je osnovana 1897. g. kao „nadvojvodska dvorska ljekarna“ (erzherzogliche Hofapotheke), nakon proglašenja Velog i Malog Lošinja zimskim klimatskim lječilištima i oporavilištima.  

Izložba će biti otvorena do 15. rujna 2018. godine.
Radno vrijeme Galerije Fritzi je od utorka do nedjelje od 10 do 13 te od 19 do 22 (ponedjeljkom zatvoreno).

http://www.muzej.losinj.hr