Preskočite na glavni sadržaj

Otvorene su prijave za četvrto izdanje UNICULT2020 programa

Otvorene su prijave za sudjelovanje na četvrtom izdanju međunarodnog programa menadžmenta i politika u umjetnosti i kulturi 'Unicult2020' koji će se održati od 2. do 16. srpnja 2018. godine. Rok za prijavu je 15. lipnja 2018.!
vrijeme: 02.07.2018.
prijava: 15.06.2018
mjesto: Rijeka, Venecija i Osor
url: https://www.unicult2020.com/
Master modul u umjetnosti, znanosti i tehnologiji (MAST) s međunarodnim programom menadžmenta i politika u umjetnosti i kulturi „Unicult2020“ nedavno je odobrila Europska komisija. Prijedlog MAST pobijedio je u vrlo jakoj konkurenciji između stotine prijedloga brojnih sveučilišta iz cijele Europe, a sastoji se od razvoja i implementacije primijenjenog modula koji promiče transverzalni kurikulum kombinirajući umjetnost, znanost i tehnologiju. Projekt započinje provedbom Unicult2020 programa, a otvorene su prijave za boravak u trajanju od jednog, odnosno dva tjedna na četvrtom izdanju programa Unicult2020 koji će se održati u Rijeci, Veneciji i Osoru od 2. do 16. srpnja 2018. godine
 
Tijekom tjedan dana, odnosno dva tjedna programa, održat će se predavanja, mentorski sastanci, otvorene rasprave, mapiranja, istraživanja i edukativne posjete namijenjene akademicima, istraživačima, preddiplomskim, diplomskim ili doktorskim studentima, umjetnicima, djelatnicima i profesionalcima u kulturi, predstavnicima međunarodnih organizacija i instituta za kulturu koji su zainteresirani za temu. Tjedan dana prije i nakon programa održat će se online mentorstvo.
 
Više informacija o programu i načinima prijave, dostupno je na www.unicult2020.com.
 
Unicult2020 je međunarodna platforma koja omogućava stručno usavršavanje iz različitih aspekata kulturnog menadžmenta koje se odvija kroz otvorenu suradnju i online učenje u fleksibilnom okruženju u kojem se teorija upotpunjuje praktičnim iskustvom s terena. Prvi tjedan programa Unicult2020 održat će se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a drugi tjedan na Stanzia Castellani u Osoru, Hrvatska. Poseban kustoski dio programa bit će posjeta Venecijanskom bijenalu u Italiji.
 
Kao nastavak prošlogodišnjeg izdanja koji je imao naglasak na financiranju umjetnosti i kulture i procesima odlučivanja, ovogodišnje su teme „Jačanje transverzalnih kompetencija za inovativne i participativne pristupe u upravljanju i politici kulture i baštine“ te MBody – utjelovljenje (samo)upravljanja. U fokusu je „novi“ radnik koji vlastito tijelo vodi kroz prostor umjetnosti, znanosti i tehnologije.
 
U vidu mentorstava i predavanja, raznovrsnom programu će pridonijeti iskusni međunarodni stručnjaci: Airan Berg, David Batstone, Nayari Castillo, Chris Csikszentmihalyi, Milena Dragićević Šešić, Andrew Dubber, Gaella Gottwald, Ariane Koek, Jurij Krpan, Darko Lukić, Dejan Lukić, Michela Magas, Robert Manchin, Davor Mišković, Hedvig Morvai, pETER Purg, Daniela Urem, Aleksandra Uzelac i Lidia Varbanova. Instalacija „Singing Tunnels“ Hakana Lidbe održat će se u Rijeci u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u sklopu programa Spajalica.
 
Master modul u umjetnosti, znanosti i tehnologiji (MAST) osmislio je konzorcij nekoliko institucija: Sveučilište u Novoj Gorici AU, Škola umjetnosti (SI), Creative Croatian Cultural Alliance, Institut Madeira Interactive Technologies (PT), Tehnološko sveučilište u Grazu (AT), Culture Action Europe (B/EU), Kitchen Budapest (HU) i Kersnikova (SI) s pridruženim partnerima; Univerzitet umetnosti u Beogradu (RS), UNESCO katedra za kulturnu politiku i menadžment, Beograd (RS), Europska mreža digitalne umjetnosti i znanosti (AT), Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO (HR), Stromatolite (GB / SE), Music Tech Fest (SE) i Hakan Lidbo Audio Industries (SE).
 
Posjet Venecijanskom bijenalu poseban je kustoski program koji uključuje poznate kustose, arhitekte i edukatore. „Arhitektonski susreti – velikodušnost u arhitekturi“ (Meetings on Architecture - Generosity in architecture) tema je trećeg u nizu od deset sastanaka o izložbi Freespace. Ovaj panel potaknut će raspravu o tome što znači „velikodušnost“ u arhitekturi, različitim kulturama, zajednicama, političkim procesima te pokušati odgovoriti na pitanje kako se ona može postići.
 
Sveučilište u Novoj Gorici, Tehnološko sveučilište u Grazu i Institut Madeira Interactive Technologies dodijelit će svojim studentima 3 MAST stipendije za Unicult2020. Ostatak studenata s navedenih sveučilišta dobit će 15% popusta na iznos cijele školarine.
 
Kako bi se izgradili lokalni kapaciteti i ulagalo u razvoj kulturnih radnika iz Rijeke, sudjelovanje na programu omogućeno je dodjelom 3 besplatne školarine za četvrto izdanje programa Unicult2020. Jedan student bit će nagrađen ulaznicom za Music Tech Fest u Stockholmu.
 
Broj sudionika ograničen je na 30, a prijave će se zaprimati kontinuirano, do isteka slobodnih mjesta.
 
Detalje o postupku prijave možete pronaći na web stranici www.unicult2020.com/apply
 
Prijave se šalju na info@unicult2020.com do 15. lipnja 2018.
 
Izvor: HAVC