predavanje, tribina

Tribina 'Što se dogodilo prije 101 godine u Zagrebu?'


vrijeme: 01.04.2016. 19,30
mjesto: Zagreb; Ex Kinoteka, Kordunska

Nova vizualna priča o izgradnji crkve sv. Blaža koju je na temelju arhivskog materijala pripremio povjesničar umjetnosti Krešimir Galović iz Ministarstva kulture, bit će prikazana danas, 1. travnja, u 19.30 sati u dvorani nekadašnje Kinoteke u Kordunskoj ulici u Zagrebu.

Stručni savjetnik u Ministarstvu kulture Krešimir Galović govorit će još o arhitektonskoj vrijednosti crkve sv. Blaža, ali i njezinom graditelju Viktoru Kovačiću, slavnom arhitektu i ocu hrvatske moderne. Pokazat će u čemu se očituje Kovačićeva modernost pri projektiranju, kako je tekao njegov angažman na crkvu sv. Blaža te će otkriti do kojih je podataka došao pri analizi arhivske građe.

Kustosica Vesna Vrabec kao voditeljica zbirke – stana arhitekta Viktora Kovačića obradit će njegovo stvaralaštvo u gradu Zagrebu, reći kako se snašao u suvremenim gibanjima i što je ostavio gradu Zagrebu.

Književnik Božidar Brezinščak Bagola, autor romansirane Kovačićeve biografije 'U sjeni ljepote', na tribini će dati uvid u život, odrastanje i osobnost Viktora Kovačića. Ulaz na tribinu je slobodan.

(M.K., 01.04.2016)