nagrada

Hrvatska manjinska koprodukcija 'Vrapci' najbolji film Febiofesta


vrijeme: 25.03.2016.
mjesto: Češka Republika; Prag

Islandsko-dansko-hrvatski film 'Vrapci' redatelja Rúnara Rúnarssona, nastao u koprodukciji s hrvatskom MP filmskom produkcijom, proglašen je najboljim filmom Međunarodnog filmskog festivala u Pragu – Febiofest, čije se 23. izdanje održalo od 17. do 25. ožujka.

'Vrapci' su ovu nagradu primili nakon osvajanja još dva vrijedna priznanja - na Festivalu europskog filma Mamers en Mars proglašeni su najboljim filmom, kao i na 13. međunarodnom filmskom festivalu Duh vatre, održanom u veljači u ruskom gradu Hanti-Mansijsk, na kojem su osvojili nagradu za najbolji film Zlatna tajga (The Golden Taiga).
 
Film govori o 16-godišnjem Ariju koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili.
 
Scenarij i režiju potpisuje Rúnar Rúnarsson, a produkciju Nimbus Film i Nimbus Island u koprodukciji s islandskim Pegasus Pictures i hrvatskom MP filmskom produkcijom, a jednu od uloga u filmu igra Rade Šerbedžija.
 
Uz 'Vrapce', na Febiofestu prikazane su hrvatske manjinske koprodukcije 'Lazar' u režiji Svetozara Ristovskog i 'Puni udar' u režiji Davida Verbeeka.

Izvor: HAVC

(R.P.B., 29.03.2016)