Preskočite na glavni sadržaj

Proširena fotografija: razgovor / re-enactment / panel / čitalačka grupa u Galeriji Spot

Ove subote, 26. svibnja u 11 sati u zagrebačkoj Galeriji Spot, održat će se događanje koje će kombinirati razgovor, re-enactment, panel i čitalačku grupu. Broj mjesta je ograničen.
vrijeme: 26.05.2018.
prijava: 24.05.2018
mjesto: Zagreb, Galerija Spot, Čanićeva 6

Polazište će biti Akcija za konfrontacijsku reakciju Željka Borčića, realizirana 30. prosinca 1974. na Trgu maršala Tita u Zagrebu. Ovaj komunikacijski eksperiment realizirao se kroz poticanje ljudi da se identificiraju i zauzmu stav o samima sebi, u odnosu prema drugima i svojoj okolini. A to su prema zamisli umjetnika postigli stavljajući na lice masku poznate osobe koju su mogli sami odabrati među ponuđenima (B. Bardot, J. P. Belmondo, Cassius Clay i dr.). Na taj način postali su ravnopravni sudionici u realizaciji projekta. Umjetnik Željko Borčić istovremeno je i izvođač, dok su ostale uloge podijeljene između aktivnih sudionika i promatrača. Poznate i nepoznate ljude snimio je Slobodan Tadić, fotografirajući ih s maskom i bez nje kako bi se zamjena ili odabir identiteta u cijelosti dokumentirali, a po mogućnosti kasnije prezentirali u izložbenom kontekstu.

Je li u današnje vrijeme moguće ponoviti Borčićevu akciju? O uvjetima njezina održavanja te razlozima uvođenja umjetnika u diskurs vremena, prostora i društva, o performativnom činjenju koje u javnom prostoru proizvodi specifično znanje i sličnim pitanjima raspravljat će se u hibridnoj formi razgovora – re-enactmenta – panela – čitalačke grupe.

Sudjelovanje je potrebno potvrditi e-mailom na adresu uredzafotografiju@gmail.com, najkasnije u četvrtak, 24. svibnja. Nakon prijave sudionicima će biti poslani odabrani tekstualni ulomci koje je potrebno pročitati prije održavanja čitalačke grupe. Broj mjesta je ograničen.

Događanje je dio popratnog programa uz izložbu Proširena fotografija, čiji se treći dio upravo održava u Galeriji Spot.